Aktuális

Zárlatos töltő okozhatott tüzet az Óbudai Egyetem kollégiumában

Hiperszonikus rakéták és műholdak az amerikai rombolók ellen – mi zajlik a titkos kínai laboratóriumban?

| Szerző: hirado.hu
Titkos kínai laboratóriumban szimuláltak egy amerikai hadihajók elleni hiperszonikus rakétatámadást. A szimulációban műholdakat is bevetettek.

Egy titkos kínai laboratórium állítólag olyan szimulációt hajtott végre, amelyben hiperszonikus rakéták és műholdak indítottak támadást amerikai hadihajók ellen.

A teszt részletei – amelyben a kínai lövedékeket körülbelül 1200 kilométerről indítottak, és közel 200 kilométeres magasságba emelkedtek az égbe, mielőtt az amerikai hadihajókra zúdultak – egy decemberi tanulmányból derültek ki, amelyet részben Liu Si-csang, az ország hadseregével kapcsolatban álló csengtui létesítményben dolgozó tudós írt – írja a South China Morning Post.

A magaslati pontok elfoglalása mindig is kulcsfontosságú taktika volt a háborúban az ókor óta” – mondta Liu a hírügynökség szerint. „A háború koncepciójának és a technológia fejlődésével az űr egy új kiszögelés lett, amiért a világ katonai hatalmai ádázul megküzdenek egymással” – tette hozzá.

A számítógépes szimulációban a kínai hiperszonikus rakétáknak számos, alacsony pályán keringő, amerikai hajók fölött elhelyezett műhold nyújtott segítséget.

Ezek a műholdak megtalálták az amerikai hajókról érkező radarjeleket, majd hasonlóakat lőttek vissza, hogy háttérzajt hozzanak létre, és segítsenek elfedni a rakéták helyét – írja a South China Morning Post hongkongi lap.

Amint a rakéták körülbelül 50 kilométeres közelségbe kerülnek a célpontjukhoz, a műholdak befejezik blokkoló tevékenységüket, a rakétákon elhelyezett zavarók aktiválódnak, és a rakéták további találatra irányuló terminális manővereket hajtanak végre, amíg el nem pusztítják a célpontot – idézte a lap.

Kapcsolódó tartalom

A lap az amerikai észlelési képességet a Lockheed Martin által kifejlesztett SPY–1D radarra alapozta, amelyet a haditengerészet Arleigh Burke osztályú – vagyis az amerikai haditengerészet egyik legkorszerűbb, irányított rakétákkal felszerelt rombolóosztályának – hadihajóin használnak, és megállapította, hogy mindössze két vagy három alacsony pályán keringő műhold elegendő lenne egy repülőgép-hordozó csoport megtámadásához.

A szimulációban használt hiperszonikus rakéta pontos típusát nem azonosították, de a megadott hatótávolsága hasonló a kínai YJ–21, kifejezetten hajók elsüllyesztésére fejlesztett rakétáéhoz.

Kapcsolódó tartalom

Forrás: Fox News/South China Morning Post

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még