Aktuális

Egy fegyveres túszejtő több embert megölt az Egyesült Államokban

Az Európai Bizottság elvágná Kínát a legfejlettebb technológiáktól

| Szerző: hirado.hu
Jobban védené a leginkább veszélyeztetett iparágakat Brüsszel. Az új szabályozás jelentősen növelné az EU hatáskörét a külföldi (főként a kínai) beruházások terén, azok ugyanis potenciálisan veszélyt hordoznak magukban a megváltozott geopolitikai körülmények között – szól az érvelés.

Az Európai Unió arra fogja kérni a tagállamokat, hogy szűrjék és esetlegesen akadályozzák is meg a közvetlen külföldi beruházásokat, és ne engedélyezzék olyan országoknak, mint Kína és Oroszország, hogy hozzáférjenek az érzékeny technológiákhoz a chipgyártás, a mesterséges intelligencia (MI), a biotechnológia, valamint a kvantumszámítástechnika területén.

Az EU várhatóan szerdán mutatja be gazdaságbiztonsági csomagját (EESP), amelyben egyebek mellett

egy olyan alap létrehozását is javasolja, amely a katonai és polgári felhasználású technológiák fejlesztését támogatja

a Bloomberg birtokába került dokumentum szerint.

A javaslat kitér arra is, hogy a tagállamoknak olyan szűrési mechanizmusok kidolgozására lenne szükségük, melyek segítségével hatékonyabban képesek a külföldi kézben levő vállalatok által végzett befektetések ellenőrzésére.

Kapcsolódó tartalom

Érdekesség, hogy a javaslatot éppen Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke és Li Csiang kínai miniszterelnök január 16-i davosi megbeszélése után hozzák nyilvánosságra. A bizottság elnöke a találkozón kijelentette például, hogy

az EU nem szándékozik leválni Kínáról.

Li azt mondta, Kína kész arra, hogy több olyan terméket importáljon az EU-ból, amelyek megegyeznek a piaci kereslettel, és reméli, hogy az EU enyhíti a magas technológiát tartalmazó termékekre vonatkozó exportkorlátozásokat, különösen Kína irányába.

A kínai állami média szerint az EU új javaslata

érinteni fogja azokat a kínai vállalatokat, amelyek érdeklődnek Európa magas technológiájú vállalatainak felvásárlása iránt.

Kínai szakértők azt is megjegyzik, Peking a későbbiekben igyekszik majd meggyőzni az EU-s döntéshozókat arról, hogy enyhítsék a befektetési szabályokat, amiért cserébe az ázsiai óriás vállalja, hogy felpörgeti majd az európai importját.

Kapcsolódó tartalom

Az Európai Unió tavaly júniusban jelentette meg, hogy Ursula von der Leyen javaslatára elindítja a gazdasági biztonságra vonatkozó stratégiát, amelynek célja, hogy minimalizálja az egyes gazdasági áramlásokból eredő kockázatokat, ugyanakkor előmozdítsa az európai versenyképességet.

Az Asia Times szerint mindkét lépés jól megtervezett volt, és elsősorban Kínát vette célba. A lap által megkérdezett szakértő szerint, ha az EESP-t végrehajtják, az mindenképpen negatív hatással lesz számos területre, beleértve a kereskedelmet, a befektetéseket, továbbá a technológiai együttműködést is. Hozzátette, Kínának el kellene gondolkodnia az európai befektetések növeléséről vagy együttműködésről európai vállalatokkal különböző szektorokban, beleértve az ipari berendezéseket, űrhajóalkatrészeket és indítóberendezéseket is, és meg kell próbálnia kiterjeszteni napelemgyárait Kelet- és Közép-Európából a kontinens többi részére is.

A 27 tagállammal az EU egy olyan szervezet, amely nem tud egyetértésre jutni a legtöbb kérdésben – mondta Julian Kuo, visszavonult tajvani politikus, aki szerint ez az oka annak, hogy Kína külön hívta meg Németország, Franciaország, Hollandia és Spanyolország vezetőit Pekingbe, mivel az európai országokkal egyenként kívánja fenntartani a párbeszédet és kialakítani kétoldalú kapcsolatokat.

Mint fogalmazott,

Kína világosan érti, hogy „időpocsékolás” az EU-val, mint egésszel foglalkozni, hiszen sok esetben Von der Leyen szavait egyáltalán nem követik tettek, ráadásul még Franciaország és Németország is rendre eltérő nézeteket képvisel.

Rámutatott, hogy szeptemberben az EU vizsgálatot indított annak felmérésére, hogy a kormányzati támogatások segítették-e a kínai elektromos járműgyártókat az európai piaci részesedés megszerzésében az elmúlt években, ugyanakkor valószínű, hogy amennyiben megerősítést nyer a feltételezés, azután sem történik majd semmi.

Kapcsolódó tartalom

Tavaly júniusban a bizottság és az unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője közös közleményt tett közzé a gazdaságbiztonsági stratégiáról, amely azon kockázatok számbavételét javasolta, amelyek a beszállítási láncok ellenállóságára vonatkoznak (beleértve az energiabiztonságot is), a kritikus infrastruktúrát érintik, a technológiai biztonság területén jelentkeznek, illetve a gazdasági függőség formájában jutnak kifejezésre.

Valdis Dombrovskis, a bizottság kereskedelmi biztosa nemrég az Financial Timesnak adott interjúban kijelentette, hogy

az EU-nak meg kell találnia annak a módját, hogy megakadályozza legérzékenyebb technológiáinak, vállalatainak és eszközeinek rossz kezekbe kerülését.

Hangsúlyozta, hogy a szóban forgó ESSP célzott és arányos lesz, és nem a protekcionista reflexeket fogja erősíteni. A Financial Times megjegyzi, a beruházásokról és az exportellenőrzésről szóló döntések jelenleg a tagállamok kezében vannak. Mivel azonban az USA és Kína közötti kereskedelmi ellentétek folyamatosan növekszenek, valamint az orosz–ukrán háború is nyomást gyakorol az euróövezet gazdaságaira,

Brüsszel úgy véli, hogy e téren is egyre inkább egységes tömbként kell működnie.

Biztosan erősebbek vagyunk, ha együtt cselekszünk” – szögezte le Dombrovskis, hozzátéve, hogy az EU-nak ebben az esetben megvan a gazdasági súlya ahhoz, hogy a világ színpadán jelentős szereplővé váljon, míg az egyes tagállamok számára ez rendszerint sokkal nehezebb.

Kapcsolódó tartalom

Meglehetősen bizarrul csengenek a kereskedelmi biztos szavai, ha felidézzük, hogy az év elején kiderült, amerikai nyomásra a holland kormány úgy döntött, visszavonja az exportengedélyt, és Kína mégsem kaphatja meg azokat az ASML nevű holland processzorgyártó által gyártott gépeket, amelyekkel csúcstechnológiás chipeket tudott volna készíteni.

Vang Ven-pin, a kínai külügyminisztérium szóvivője felszólította a vállalatot, hogy legyen pártatlan, tartsa tiszteletben a piaci törvényeket, és tegyen meg mindent a globális ellátási lánc biztosításának érdekében.

Kiemelt kép: Federica Mogherini, az Európai Unió egykori külügyi és biztonságpolitikai főképviselője és Jang Csie-csi kínai államtanácsos megbeszélése Pekingben (Fotó: Kenzaburo Fukuhara/Pool/Getty Images)

Ajánljuk még