Aktuális

Ötre emelkedett a ralibaleset halálos áldozatainak száma

A világ legveszélyesebb tengeri útja sem tartja vissza a migránsokat

Özönlenek a migránsok a Kanári-szigetekre, az év első két hetében háromszor annyian érkeztek, mint tavaly ugyanebben az időszakban. Van, ahol Afrika partjaitól alig száz kilométerre vannak az Európai Unióhoz tartozó szigetek, a legtöbben ezekre kelnek át. De vannak, akik ezer kilométert is megtesznek a rendkívül veszélyes atlanti-óceáni migrációs útvonalon.

Az év kezdete óta szinte özönlenek az illegális bevándorlók a Kanári-szigetekre. Hétfőn 45-en érkeztek, de lényegében kétnaponta jön egy-egy nagyobb csoport. A helyi hatóságok az év első két hetét már összesítették, és kiderült:

több mint háromezer-hatszázan érkeztek, ami 300 százalékkal több, mint ahányan tavaly ilyenkor partot értek.

Kapcsolódó tartalom

A spanyol adatok szerint soha annyian nem érkeztek még a Kanári-szigetekre, mint 2023-ban. A tavalyi év minden korábbi rekordot megdöntött, a szigetcsoportot

csaknem 40 ezren érték el annak ellenére, hogy az atlanti-óceáni migrációs útvonalat a világ legveszélyesebb tengeri útjának tartják.

„Amióta vezetik a statisztikákat, nem láttunk ekkora számokat. Még a 2006-os nagy uniós csónakválságot is sikerült felülmúlni. A migránsok csónakja Szenegálból, Guineából indul, és nagy biztonsággal eléri a Kanári szigeteket. A marokkói parti őrség azonban néha megfogja őket. Tavaly a hivatalos marokkói statisztikák szerint majdnem 70 ezer embert állítottak meg. Tehát úgy tűnik, hogy ezen az útvonalon most egyszerűbb a Kanári- szigetek felé indulni” – magyarázta Marsai Viktor, a Migrációkutató Intézet igazgatója.

Kapcsolódó tartalom

A legtöbben a szigetcsoporthoz tartozó El Hierróra érkeztek. Ez a Kanári-szigetek legkisebb és legnyugatibb szigete. A 11 ezer lakosú El Hierro lényegében folyamatosan a migránsok ostroma alatt van. Tavaly voltak olyan időszakok, amikor hetente több mint ezren érkeztek.

A migránsok főként Marokkóból, Nyugat-Szaharából, Mauritániából, Szenegálból és Gambiából indulnak el a Kanári-szigetekre.

Kapcsolódó tartalom

Van, ahol Afrika partjaitól alig száz kilométerre vannak az Európai Unióhoz tartozó szigetek, de a Gambiából indulóknak több mint 1600 kilométert kell megtenniük a gyakran életveszélyes óceánon. Spanyol segélyszervezetek becslése szerint tavaly csaknem ezren veszhettek a tengerbe.

A kiemelt kép illusztráció. (Fotó: MTI/EPA/EFE/Ramon De La Rocha)

Ajánljuk még