Aktuális

Washington belvárosában több embert meglőtt egy fegyveres, a rendőrség bűnözési válságot emleget

A lengyel kormány elfogadta a vény nélkül kapható, esemény utáni tablettáról szóló törvénymódosítást

Elfogadta szerdán a lengyel kormány azt a törvénymódosító javaslatot, amely lehetővé teszi, hogy a nem kívánt terhesség elkerülése érdekében alkalmazott „esemény utáni tablettákat” vény nélkül is lehessen vásárolni – jelentette be szerdai sajtóértekezletén Donald Tusk miniszterelnök.

A módosító javaslat ezután a szejm elé kerül, ahol szavazni fognak róla.

A gyógyszerügyi törvény módosítása értelmében konkrétan az ellaone nevű tabletta lenne szabadon forgalmazható a 15 évnél idősebb lányok és nők számára, a 15 évnél fiatalabbak esetében azonban vényköteles lesz – mondta el Tusk. Hozzátette: egy „esemény utáni” fogamzásgátló, nem pedig korai vetélést okozó szerről van szó, amely az Európai Unió államaiban „a legáltalánosabb megoldásnak számít”.

Több lengyelországi életvédő szervezet szerint az ellaone korai vetélést is okozhat.

A kormányfő bejelentette továbbá: benyújtják a szejmbe a terhesség 12. hetéig végezhető „legális és biztonságos” abortuszról szóló tervezetet is. Elismerte, hogy a széles kormánykoalíción belül eltérnek a vélemények a témáról, így a törvényjavaslatot nem kormánytervezetként, hanem civil szervezetekkel együttműködve terjesztik elő.

A 12 hétnél fiatalabb magzatok művi vetélésének engedélyezését a kormánykoalíción belül a Lengyel Parasztpárt és a Lengyelország 2050 ellenzi. Azt szeretnék, hogy népszavazás döntsön az ügyben, előtte azonban állítsák vissza a magzat védelméről szóló, 1993-ban elfogadott, abortusz-kompromisszumnak is nevezett törvény szerinti állapotot.

A törvény három esetben engedélyezte a terhességmegszakítást: ha a terhesség nemi erőszak következménye, ha az anya élete veszélyben forog, vagy ha a magzat visszafordíthatatlan károsodást szenvedett.

A lengyel alkotmánybíróság 2020-as döntése nyomán csak az első két esetben megengedett az abortusz. Az alkotmánybírósági döntés annak idején tömeges feminista tüntetéseket váltott ki.

A szintén a kormánykoalíció részét képező Baloldal frakciója már tavaly novemberben, röviddel a választások után benyújtott a szejmbe két, a terhességmegszakításra vonatkozó jelenlegi szabályozást liberalizáló tervezetet.

A kiemelt képünk illusztráció.

Ajánljuk még