Aktuális

Itt nézheti vissza Orbán Viktor ünnepi beszédét

Testőrök gyűrűje védi majd Szijjártó Pétert Ungváron

| Szerző: hirado.hu
Halálos fenyegetést kapott az Ungvárra készülő Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. Személyi testőrsége és a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda, a TEK és az ukrán szakszolgálatok is együttműködnek a védelmében.

Ukrán nyelven írt levelet kapott a Külgazdasági és Külügyminisztérium ukrajnai képviselete, amiben halálosan megfenyegették Szijjártó Pétert. A tárcavezető január 29-én Ungvárra utazik, hogy tárgyaljon az ukrán külügyminiszter vezette delegációval és előkészítsék Orbán Viktor és Volodimir Zelenszkij találkozóját.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (MTI/Hegedüs Róbert)

Hogy mi a protokoll az ilyen jellegű fenyegetések kapcsán, azt Pomozi Sándor dandártábornok, Áder János volt köztársasági elnök testőrségének vezetője magyarázta el.

Természetesen nem a fenyegetés pillanatában lép életbe egy védett vagy nemzetbiztonsági szempontból fokozott védelemben részesített személy megóvása, hiszen az a hivatali ideje alatt, bizonyos esetekben utána is folyamatos. A védettségért felelős szakemberek folyamatosan készülnek az ilyen esetekre, mondhatni preventív szándékkal és állandóan monitorozzák a lehetőségeket.

A szakember kifejtette: nem csupán a testőrség tagjai, hanem a védett személy közvetett és közvetlen munkatársai is figyelik azokat a jeleket, amelyek aggodalomra adhatnak okot.

Ez az együttműködés a testőrséggel azért fontos, mert így van idő felkészülni egy esetleges komolyabb fenyegetésre, nem beszélve a merénylet meghiúsításáról.

Kapcsolódó tartalom

A mostani példával illusztrálva a dandártábornok arról beszélt, hogy amikor levélben érkezik becsmérlő, netán halálos fenyegetés, akkor több szálon is fut vizsgálat. Például speciálisan képzett pszichológust, illetve grafológust is bevonnak az ügybe. Ugyanis ameddig nem tagadják, vagy bizton nem állítják, hogy valós vagy nem valós a fenyegetést, addig azt minden esetben komolyan kell venni. Pillanatokon belül kiderülhet, hogy van-e az ügynek előzménye, ugyanis sokszor visszaeső, mentálisan sérült fenyegetőhöz vezetnek a szálak.

Pomozi Sándor arra is kitért, hogy nem csupán a védett személy testőrsége, hanem a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Irodája, illetve a TEK is bekapcsolódik a szálak felgöngyölítésébe.

Az pedig Pomozi Sándor véleménye és tapasztalata szerint egyáltalán nem meglepő, hogy egy-egy nagy horderejű politikai esemény előtt megszaporodnak a hasonló fenyegetések. Kérdés, hogy ezek mennyire maradnak távol a nyilvánosságtól – olvasható a Világgazdaság lapjain.

Kapcsolódó tartalom

Magyarország abban érdekelt, hogy Ukrajnával jó legyen az együttműködésünk, Ukrajna területén, Kárpátalján 150 ezres magyar nemzeti közösség él, az ő érdekükben próbálunk valamifajta megállapodásra jutni majd az ukrán kollegákkal jövő hét hétfőn” – mondta a hír kapcsán Szijjártó Péter, aki hozzátette: az ukrán fél biztonságot szolgáltató szerve a legkörültekintőbb intézkedéseket fogja foganatosítani. Ezen túl a magyar biztonsági szolgálatok is folyamatosan tartják a kapcsolatot az ukrán féllel. Mindent megtesznek annak érdekében, hogy a találkozó a valódi tartalomról, és ne másról szóljon – summázta reakcióját a halálos fenyegetésre.

Kiemelt kép: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és ukrán hivatali partnere, Dmytro Kuleba (MTI/EPA/Ukrán külügyminisztérium)

Ajánljuk még