Gyász

Elhunyt Gát György

Manila kiáll az „egy Kína elv” mellett

Manila határozottan kiáll az „egy Kína elv” mellett, és nem támogatja Tajvan függetlenségét – jelentette ki Ferdinand Marcos Jr. Fülöp-szigeteki elnök kedden egy televízióműsorban arra reagálva, hogy Pekingben heves ellenérzéssel fogadták a nemrég megválasztott új tajvani elnöknek, Laj Csing-tőnek küldött gratuláló üzenetét.

A GMA News TV-nek adott interjúban Marcos kifejtette, hogy „udvariasságból” gratulált Laj Csing-tö győzelméhez, és továbbra is a pekingi vezetést tekinti legitiminek.

„Nem támogatjuk Tajvan függetlenségét. Tajvan Kína része” – szögezte le Marcos, és hangsúlyozta, hogy Manila „szigorúan és következetesen” tartja magát az egy Kína elvhez. Kiemelte: a Fülöp-szigetek azt szeretné, ha elkerülnék a konfliktusokat a térségben.

Kapcsolódó tartalom

A tajvani elnöknek küldött gratuláló üzenet miatt a kíni külügyminisztérium szóvivője múlt héten megfeddte Marcost,

és azt tanácsolta neki: „olvasson több könyvet, hogy kellőképpen megértse a tajvani kérdés lényegét”. A Fülöp-szigetek védelmi minisztere ízléstelennek és alpárinak minősítette a pekingi tárca képviselőjének szavait.

Habár a Fülöp-szigetek és Tajvan hivatalosan nem tart fent diplomáciai kapcsolatot egymással, a Manilában és Tajpejben működő gazdasági és kulturális irodák de facto nagykövetségként működnek.

Kiemelt kép: Ferdinand Marcos Jr. (Fotó: EPA/Michael Reynolds)

Ajánljuk még