Aktuális

Földrengés rázta meg Montenegrót

Lemond az északmacedón miniszterelnök

Benyújtja lemondását csütörtökön Dimitar Kovacsevszki északmacedón miniszterelnök annak érdekében, hogy a májusra tervezett parlamenti választások előkészítéséhez még időben megalakuljon egy ideiglenes kormány.

Lemondását a Vesti.mk szkopjei hírportál közlése szerint maga a miniszterelnök jelentette be kedden, közölve, hogy az ideiglenes kormányban az ellenzéknek is jutnak miniszteri helyek, és már vasárnap megválasztják.

A legnagyobb ellenzéki párt, a jobboldali Belső Macedón Forradalmi Szervezet – Demokratikus Párt a Macedón Nemzeti Egységért (VMRO-DPMNE) közölte, tartózkodni fog a szavazáskor.

„Van még idő vasárnapig, hogy mindenki átgondolja, és az átmeneti kormányra szavazzon” – húzta alá Dimitar Kovacsevszki, aki szerint sehol a világon nincs olyan, hogy egy párt minisztereket javasol, de aztán közli, hogy nem fog rájuk szavazni.

Kapcsolódó tartalom

Az északmacedón törvények szerint ahhoz, hogy átmeneti kormány alakulhasson a parlamenti választások előtt, a miniszterelnöknek száz nappal a tervezett voksolás előtt kell beadnia lemondását. Az átmeneti kormányban a legnagyobb ellenzéki pártnak két miniszteri hely jár – a belügyi és a munkaügyi tárca –, valamint miniszterhelyettesei lehetnek három tárcánál.

A kormánykoalíció megállapodása szerint az átmeneti kormányt az eddigi házelnök, a legnagyobb albán kisebbségi párt, a Demokratikus Unió az Integrációért politikusa, Talat Xhaferi vezeti majd. A parlamenti választásokat május 8-án, szerdán tartják az elnökválasztás második fordulójával egy időben. Az elnökválasztás első fordulója április 24-én lesz.

Kiemelt kép: Dimitar Kovacevski észak-macedón miniszterelnök (Fotó: MTI/EPA/Martin Divisek)

Ajánljuk még