Baleset

Két autó frontálisan ütközött, a balesetben egy ember meghalt, többen megsérültek

Kína az EU-s szankcióknak köszönhetően 2023-ban Oroszország legnagyobb olajfelvásárlójává vált

| Szerző: hirado.hu
Tavaly Oroszország lett Kína legnagyobb olajbeszállítója, 107,02 millió tonna nyersolajat adott el rekordmennyiségben – derül ki a Reuters által megvizsgált kínai vámadatokból.

A teljes mennyiség napi 2,14 millió hordónyi importnak felelt meg, messze megelőzve Szaúd-Arábiát, amelynek Kínába irányuló olajexportja tavaly napi átlagban mintegy 1,7 millió hordóra esett vissza. A Kínába irányuló orosz export 2023 júniusában érte el minden idők legmagasabb, napi 2,57 millió hordóját.

Ebben a fejleményben nagy szerepe volt az orosz nyersolajra vonatkozó nyugati szankcióknak. A szankciók – a külföldre irányuló orosz olajszállításokra vonatkozó árkorlátozás formájában – arra késztették a korábbi vásárlókat, hogy kerüljék az orosz olajat, de Kína és India szívesen fogadott be többet. A szankciók okozta árengedmény nagyban hozzájárult ehhez, bár idővel csökkent, mivel az orosz olaj ára a világpiaci árakkal szinkronban kezdett mozogni.

Kapcsolódó tartalom

Ugyanezek a fejlemények tették Kínát tavaly Oroszország legnagyobb olajvásárlójává. Alekszandr Novak orosz miniszterelnök-helyettes a hónap elején azt mondta, hogy Oroszország nyersolajexportjának fele Kínába ment, ami az orosz olaj legnagyobb vásárlójává tette.

„A jelenlegi helyzetben a fő partnerek Kína, amelynek részesedése körülbelül 45–50 százalékra nőtt, és természetesen India”

– mondta Novak, akit a VOA News idézett. Hozzátette: „korábban lényegében nem voltak szállítások Indiába, azonban két év alatt az Indiába irányuló orosz export teljes részesedése elérte a 40 százalékot.”

India volt a másik ország, amelynek tavaly Oroszország a legnagyobb olajbeszállítójává vált, miközben Európa részesedése az orosz olajimportban 45 százalék körüli értékről 4–5 százalékra csökkent, mivel az Európai Unió 2022 decemberében és 2023 februárjában embargót rendelt el az orosz olaj- és kőolajtermék-vásárlásokra.

Kína és India együttesen az orosz olajexport mintegy 90 százalékát importálta 2023-ban.

Kapcsolódó tartalom

Forrás: Reuters

A kiemelt képünk illusztráció.

Ajánljuk még