Aktuális

Megpróbáltak a medve elől elmenekülni: tragédia lett a vége a túrának

Minden téren szigorítana az új francia bevándorlási törvény, a franciák nagy többsége támogatná a változásokat

Több mint kétszáz közéleti személyiség felhívására 160 francia városban tiltakoztak vasárnap az új bevándorlási törvény ellen. A tüntetők azt kérik Emmanuel Macrontól, hogy ne írja alá a decemberben megszavazott új jogszabályt, amelyről az államfő kérésére a héten teszi közzé véleményét az alkotmánytanács. A szigorításokat a franciák üdvözölték, 70 százalékuk támogatja a törvénytervezetet, viszont elképzelhető, hogy az alkotmánytanács azt fogja javasolni, hogy ezek a kitételek kerüljenek ki a törvényből.

Egy hónappal ezelőtt fogadta el a francia parlament az elmúlt négy évtized harmincadik szigorító bevándorlási törvényét – mondta Venczel Katalin, a közmédia párizsi tudósítója. Hozzátette, a francia kormány már akkor azonosított benne olyan kitételeket, amelyek feltételezhetően alkotmányellenesek, ennek ellenére a kormánytöbbség is megszavazta a törvénytervezetet.

Azonban mivel nincs abszolút többsége a kormánynak a francia parlamentben, muszáj volt kompromisszumot találni, és ez a jobboldallal történt megállapodás keretében született meg, azzal a kitétellel – Emmanuel Macron francia elnök akkor jelezte –, hogy amennyiben alkotmányellenes részek vannak a törvényben, azt ki fogják venni, hiába szavazták már meg – mondta a tudósító.

Kapcsolódó tartalom

Ehhez azonban meg kell várni az alkotmánytanácsnak a véleményezését, amelyre csütörtökön kerülhet sor.

A vitás kérdések, hogy a törvény különbséget tesz a szociális juttatások, a lakhatási támogatások területén a külföldiek és a francia állampolgárok között. Ezeket a kérdéseket kell megvizsgálnia az alkotmánybíróságnak – magyarázta a közmédia tudósítója.

A jobboldali támogatással elfogadott szöveg kanadai mintára kvótákat vezet be, amelyek a következő három évre felső határt szabnak a Franciaországba beengedett gazdasági bevándorlók számára.

Azonban az ismert, hogy Franciaországba beáramlók alig érkeznek gazdasági menekültként. Elsősorban családegyesítéssel, diákként vagy illegális bevándorlóként érkeznek azok, akik később külföldiként munkát vállalnak az országban.

Kapcsolódó tartalom

A törvény minden téren szigorítana

A családegyesítés területén is szigorításokat vezetnének be, ugyanis – az új törvény értelmében – sokkal több időnek kell eltelnie a már Franciaországban tartózkodó esetében, hogy kérhesse a hozzátartozói behozatalát az országba. A diákoktól ezentúl kauciót kérnének, amely biztosítaná a hazautazásukat.

Ezeket a szigorításokat a franciák üdvözölték, 70 százalékuk támogatja ezt a törvénytervezetet, viszont elképzelhető, hogy az Alkotmánytanács azt fogja javasolni, hogy ezek a kitételek kerüljenek ki a törvényből – mutatott rá a tudósító.

Kapcsolódó tartalom

Venczel Katalin azt is elmondta, hogy ha az Alkotmánytanácsa meghozta véleményét, akkor napokon belül Emmanuel Macron ki fogja hirdetni ezt a törvényt.

Mint arról már korábban a hirado.hu beszámolt: A kormány eredeti törvényjavaslata két pilléren nyugodott:

szigorúbban lépett volna fel a bűnelkövető külföldiekkel szemben, és megkönnyítette volna a kitoloncolásukat,

valamint a munkaerőhiánnyal küzdő ágazatokban feketén dolgozó külföldiek helyzetét legalizálta volna, munkavállalási és tartózkodási engedélyt adott volna nekik, és támogatta volna az integrációjukat. Ez utóbbi passzust a jobboldal nem támogatta, de az elfogadott szöveg lehetőséget ad a prefektusoknak, hogy egyéni elbírálás alapján és a munkáltató előzetes beleegyezése nélkül rendezzék e több százezer ember helyzetét.

Ajánljuk még