Legfrissebb

Tovább nőtt a krasznogorszki merénylet halálos áldozatainak száma, befejeződött az áldozatok elszállítása

Holttá nyilvánították az amerikai haditengerészet arab-tengeri akciójában eltűnt kommandósokat

Holttá nyilvánították az amerikai haditengerészet január 11-i arab-tengeri műveletében eltűnt két kommandóst, miután nem vezetett eredményre a felkutatásukra indított nagyszabású nemzetközi keresőakció – jelentette be vasárnap az X-en az Egyesült Államok Közel-Keletért, Közép-Ázsiáért és Dél-Ázsia egy részéért felelős Középső Parancsnoksága (CENTCOM).

A haditengerészet különleges egységéhez (Navy SEAL) tartozó két elitkatonának akkor veszett nyoma, amikor az az amerikai haditengerészet drónokkal és helikopterekkel támogatott rajtaütést hajtott végre egy felségjelzés nélküli, iráni fegyvereket szállító hajón Szomáliai partjaihoz közel az Arab-tengeren.

A háborgó tengeren az egyik kommandós a vízbe esett, egy társa pedig utána ugrott, hogy megmentse, de mindketten eltűntek.

Amerikai, japán és spanyol hajók és repülőgépek 10 nap alatt 21 ezer négyzetmérföldnyi tengert kutattak át az eltűnt kommandósokat keresve. A keresőakciót vasárnap a holttestek felkutatására irányuló műveletté minősítették át.

Kapcsolódó tartalom

A január 11-i akcióban olyan fegyvereket és alkatrészeket találtak, amelyeket a húszi lázadók vetnek be kereskedelmi hajók elleni támadásokhoz a Vörös-tengeren. A hagyományos arab kishajót (dhow) az akció után az amerikaiak elsüllyesztették, mert úgy ítélték meg, hogy további használata nem lenne biztonságos, 14 fős legénységét őrizetbe vették.

ENSZ-határozat mondja ki, hogy tilos fegyvereket szállítani az Irán által támogatott húszi lázadóknak.

Ajánljuk még