Aktuális

Zárlatos töltő okozhatott tüzet az Óbudai Egyetem kollégiumában

DeSantis nem tudott lépést tartani Trumppal, de valószínűleg nem is lehet

| Szerző: hirado.hu
Több oka is volt annak, hogy Ron DeSantis floridai kormányzó végül idő előtt felfüggesztette kampányát, és úgy döntött, nincs reális esélye Donald Trumppal szemben. Az egyik ilyen, hogy az egykori elnök népszerűsége a vádemelési eljárások megkezdése óta szinte kilőtt, míg DeSantisé előbb stagnált, majd erőteljes csökkenésnek indult. DeSantis kiszállásával Nikki Haley maradt az egyetlen republikánus politikus, akinek még papíron maradt esélye arra, hogy felülkerekedjen Trumpon.

Ron DeSantis floridai kormányzó az X közösségi médiumon jelentette be vasárnap délután, hogy kiszáll a 2024-es republikánus elnökjelöltségért folyó küzdelemből, mert megfogalmazása szerint nem várhatja el önkénteseitől, akik kampányában dolgoznak, hogy idejüket és anyagi lehetőségeiket rá áldozzák, ha nem látszik a győzelem felé vezető világos út.

Kapcsolódó tartalom

A koronavírus-járvány miatti lezárások és a woke ideológiával szemben folytatott harcának köszönhetően a konzervatív körökben kedveltté vált politikus hivatalosan tavaly júniusban jelentette be, hogy megméreti magát a republikánus előválasztáson. Kampánya ugyanakkor a legkevésbé sem úgy sikerült, ahogy eltervezte. Az újraválasztása utáni elsöprő lendületét hamar elveszítette, és ugyan a nyár elején még magabiztosan vezetett a kutatások szerint őszre már ismét Trumpot támogatták többen a republikánus szavazók közül.

Sőt, az egykori elnök még „hátországában”, Floridában is népszerűbbé vált nála.

Kapcsolódó tartalom

A múlt hétfői iowai előválasztáson DeSantis a második helyre futott be, ugyanakkor mindössze a szavazatok 21 százalékát volt képes megszerezni. Nikki Haley korábbi dél-karolinai kormányzó és volt ENSZ-nagykövet már akkor úgy fogalmazott, valójában csak ő maradt versenyben Trumppal szemben, hiszen ő New Hampshire-ben és Dél-Karolinában is jóval népszerűbb vetélytársánál (ahol DeSantist csak maximum 6-7 százalékra mérték).

Ezek fényében nem meglepő tehát, hogy a floridai kormányzó végül kampánya felfüggesztése mellett döntött.

Vasárnapi videóüzenetében DeSantis Donald Trumppal kapcsolatban úgy fogalmazott, „világossá vált számomra, hogy a republikánus előválasztáson részt vevő szavazók többsége újabb esélyt szeretne adni Donald Trumpnak”. Megjegyezte, a volt elnökkel fennálló nézeteltérései ellenére is egyértelmű, hogy

Donald Trump magasan felülmúlja a hivatalban lévő elnököt, a demokrata párti Joe Bident.

Emellett élesen kritizálta Nikki Haley-t, akit egyszerűen csak a vállalati szféra bábjának nevezett. Azt is hozzátette, hogy folytatja a munkát Floridában, ahol példát mutatnak az országnak.

Donald Trump közleményben reagált, amelyben köszönetet mondott Ron DeSantisnak a támogatásért.

DeSantis kiszállásával még valószínűbb Trump győzelme a keddi New Hampshire-i és a későbbi dél-karolinai előválasztáson, melyek után Nikki Haley is könnyen bedobhatja a törülközőt, vagyis Joe Biden elnök kihívója ismét Donald Trump lehet novemberben.

DeSantis visszalépésével Nikki Haley maradt Trump egyedüli republikánus kihívója (Fotó: EPA/MICHAEL REYNOLDS).

A még mindig fiatalnak számító floridai kormányzó tehát biztosan nem lesz az Egyesült Államok következő elnöke (persze később még lehet az). Pedig a Trump 2.0-nak nevezett politikus sokat tett azért, hogy sikeres legyen, előválasztási kampányköltségvetése sajtóhírek szerint messze meghaladta Trumpét, ráadásul DeSantis hagyományos kampányt indított Iowában, és meglátogatta mind a 99 megyét, azt remélve, hogy a választók értékelik erőfeszítéseit. Nem így lett.

Kapcsolódó tartalom

DeSantis kormányzóként azzal szerzett országos ismertséget magának, hogy olyan identitáspolitikai ügyekbe nyúlt bele, amik körül óriási hírverés kerekedett. Megvonta például a Disney-től a 60-as évek óta élvezett különleges státust és közigazgatási jogállást Floridában, és egy felügyelőtestületet nevezett ki a kerület működésének ellenőrzésére. A szórakoztatóparknak helyet adó negyed Orlandóban külön önkormányzattal rendelkezett. ez adózási szempontból is külön elbírálás alá helyezi a vállalkozást, amely jelentős számú turistát vonz Floridába.

A kormányzó és a Disney közötti nyílt szembenállás akkor bontakozott ki, amikor

a vállalat nyíltan szembehelyezkedett azzal a törvénnyel, amely a többi között megtiltja az iskolákban a gendertémájú érzékenyítő foglalkozásokat.

Intézkedéseit természetesen a jobboldali szavazók többségének elismerése kísérte, Trumphoz hasonló szókimondó, tabudöntögető stílusa miatt pedig valóságos rajongótábor alakult ki körülötte. Ekkor tűnt a leginkább úgy, hogy egy generációváltás keretén belül Trump helyére léphet a Republikánus Pártban. Szintén lendületet adott DeSantisnak, hogy a 2022-es félidős választásokon számos, a volt által támogatott jelölt szaladt bele vereségbe, ő ugyanakkor Floridában még növelni is tudta szavazói számát.

Hivatalos bejelentése után minden megváltozott. Negyven százalék körüli országos támogatottsága tíz százalék környékére esett vissza, és a tendencia nem látszott hosszú távon fordulni. Hogy pontosan milyen okok vezettek a politikus népszerűségének csökkenéséhez, nehéz megmondani, mindenesetre sokak szerint a kormányzó akkor kezdte el elveszíteni legbiztosabb bázisát, amikor

túlságosan is az identitáspolitikai kérdésekre helyezte a hangsúlyt.

Az ukrajnai háború vagy az izraeli–palesztin konfliktus kérdéseiben, esetleg a Biden-kormányzat gazdaságpolitikai lépéseinek bírálatában pedig nem tudott (és vélhetően nem is akart) a Trumpétól eltérő álláspontot magáévá tenni. Ezért ugyan többen is üdvözölték azon szavait, amelyek arra utaltak, hogy az Egyesült Államok számára nem létfontosságú nemzeti érdek a nagyobb ukrajnai szerepvállalás, vagy hogy elrendelte, tiltsák ki az állami egyetemekről a Diákok a Palesztinai Igazságosságért (SJP) nevű szervezetet, amelynek vezetősége támogatta a Hamász Izrael elleni támadását, de új szavazatokat ezzel nem nyert.

Az ellene folytatott jogi eljárások pedig nem gyengítették, inkább erősítették Donald Trumpot. Az amerikaiak csaknem fele úgy látja, hogy a volt elnök szövetségi vád alá helyezése politikai indíttatású.

Kapcsolódó tartalom

Voltaképp nem volt esélye felvenni a versenyt egy olyan karakterrel, aki ilyen rendíthetetlen támogatást élvezett a hívei körében. És az sem tett jót neki, hogy többször is kemény szócsatát vívott az egykori elnökkel, amiért sokan elfordultak tőle. Mások a karizma hiányával magyarázzák azt, hogy ilyen gyorsan volt kénytelen kiszállni a versenyből. Itt ismét egy olyan területen maradt alul, ahol Trump rendkívül erős.

Az egykori elnök képes folyamatosan magán tartani a reflektorfényt, különös érzékkel nyilatkozik úgy, hogy azt később még sokat és sokan idézzék, beszéljenek róla. Hozzá képest DeSantis valóban szürkének, kimértnek és amerikai mércével mérve unalmasnak is tűnhetett.

James Spillane deerfieldi képviselő DeSantis minapi bejelentése után azt mondta, hogy eredetileg Trumpot támogatta, majd a floridai kormányzóra váltott, végül Trumpra fog szavazni. „Sajnos DeSantis most nem nyerhetett, 2028-ban viszont reális alternatívát jelenthet” – fogalmazott Spillane.

Kiemelt kép: Donald Trump és Ron DeSantis (Fotó: Getty Images)

Ajánljuk még