Aktuális

A köztársasági elnök kiírta a választások időpontját

Sokakat kellemetlen helyzetbe hozhat az új környezetvédelmi törvény Franciaországban

| Szerző: hirado.hu
A ZAN, avagy az újabb területek beépítését tiltó törvény értelmében 2050-ig csak abban az esetben építhető be bármely újabb terület, ha egy ugyanakkora földfelületet visszaadnak a természetnek. A Franciaországban életbe lépett első intézkedések megbéníthatják az építőipart és a logisztikai ágazatot.

Franciaországban a helyi hatóságok földtartalékai gyakorlatilag befagyasztásra kerültek – derül ki a Le Figaro című lap hétvégi számának összeállításából.

A lap több helyszíni riportjából kiderül: helyi önkormányzatok, kisteleülések és nagyvárosok választott képviselőinek sokasága háborog a két, egymással kibékíthetetlen, ám egy időben jelentkező kényszer miatt: „ne építkezzenek, de azért építsenek minél gyorsabban és egyre több lakást a lakosság számára”. A természeti vagy mezőgazdasági területek építési területté nyilvánítását tiltó törvény, a ZAN (Zéro Artificialisation Nette) megnehezíti a logisztikai raktárak építését,

amelyek létfontosságúak a gazdaság számára, különösen az e-kereskedelem fejlődése miatt – írja a konzervatív lap.

Kapcsolódó tartalom

A ZAN lényege, hogy 2050-re kőbe vésik az egész ország számára: tilos lesz a legkisebb parcellán is lebetonozni a mezőt, erdőt vagy bármilyen más természeti területet, hacsak a természet nem kapja vissza a tőle elvett mennyiséggel egyenértékű területet.

Ne építs, de építkezz!

Annak érdekében, hogy a helyi önkormányzatokat rákényszerítsék e cél elérésére, a ZAN-rendszer egy köztes szakaszt ír elő, amelynek visszaszámlálása két évvel ezelőtt kezdődött. A helyi választott képviselők 2021 és 2031 között csak a tíz évvel korábban igénybe vett természeti területek mértékének az 50 százalékát használhatják fel – írja a lap.


„Évente körülbelül egymillió eurós bírságot fizetek azért, mert nem tudok elegendő szociális lakást létrehozni. A kormány mégis azt követeli, hogy

építsek ilyen lakásokat – miközben arra utasít, hogy hagyjam abba az egyelőre még szabad földterületek beépítését!”

– háborog Toulouse polgármestere.

A Le Figaro által idézett Jean-luc Moudenc azon is eltűnődik: honnan teremtik elő a szükséges földterületeket, amikor az ország újraiparosításáról beszélnek?

Ráadásul, ahol munkálatok folynak, ott lakás is épül. „Hol fogjuk elhelyezni a munkavállalókat? A lakásválság közepén arra kérnek minket, hogy csökkentsük a kiadásokat! Toulouse Franciaország egyik legdinamikusabb városa. Évente 5000-6000 lakossal gyarapszik!” – mutat rá a városvezető.

Kapcsolódó tartalom

Nadrágszíj-parcellák

A törvény az úgynevezett barnamezős beruházások felé terelné az építő- és logisztikai szektorokat, ez derül ki Laurence Fortin, a bretagne-i regionális tanács egyik alelnökének nyilatkozatából is.

„Az újabb rendelkezések egyik következménye, hogy

egyre nehezebb egylakásos házakat építeni zöldmezős területeken”

– magyarázza Jonathan Prévereaud, a Bordeaux közelében található Terrains du Sud, egy lakóövezetek tervezésével és építésével foglalkozó cég vezérigazgatója. „Ráadásul Bordeaux környékén ma már lehetetlen 2500-3000 négyzetméteres építési telkeket találni”.

Túl minden határon

Franciaországban az építési telkek mérete az elmúlt nyolc évben átlagosan 30 százalékkal csökkent – mutat rá Yann Le Corfec, aki egy országos lakásépítési szövetség munkatársa. Szerinte a Párizs környéki Île-de-France régióban még 125-250 négyzetméteres telket is találni.

Bár a franciák igényelnék a családi házakat, az egylakásos ingatlanok építési programjait gyakorlatilag befagyasztották.

Az új redelkezéseket különösen megszenvedi a raktárhiánnyal küzdő logisztikai ágazat: „a gazdaság számára szükséges raktárak kétségtelenül megépülnek. De távolabb.

Bizonyos körülmények között még Franciaország határain túl is”

– írja a Le Figaro.

A kiemelt kép illuszráció. Munkások a 2024-es párizsi olimpia falu építkezésén a francia fővárostól északra fekvő Saint-Ouenben 2023. március 24-én. Tiltott művelet? (Fotó: MTI/EPA/Christophe Petit Tesson)

Ajánljuk még