Aktuális

Washington belvárosában több embert meglőtt egy fegyveres, a rendőrség bűnözési válságot emleget

Lengyel alkotmánybíróság: törvénytelen volt a lengyel közszolgálati média felszámolása

| Szerző: hirado.hu
Döntött a lengyel alkotmánybíróság: szerintük alkotmányellenes volt a lengyel közszolgálati média felszámolása. A lengyel kulturális tárca azonban máris jelezte: nem visszakozik, mivel a bíróság szerintük nem független. Brüsszel sem lát jogsértést. Didier Renders uniós biztos Varsóban járt és azt közölte: a lengyel kormány éppen a jogállamiság visszaállításán dolgozik. Ezzel szemben az M1-nek nyilatkozó elemző úgy látja: Lengyelország jogi anarchia felé sodródik.

A Híradóban bemutatott felvételen az látszik, hogyan szorították ki az új lengyel kormány verőlegényei a tévéseket a közszolgálati televízióban tavaly december 20-án.

Kapcsolódó tartalom

Mateusz Morawiecki volt miniszterelnök későőbb a Jog és Igazságosság képviselőivel együtt a köztelevízió épületében demonstrált.

„Le a kommunistákkal!” – skandálta a tömeg. A székház előtti téren kormányellenes tüntetők követelték a baloldali vezetés lemondását. De a tiltakozás ellenére az új kormány felszámolta a lengyel közszolgálati médiát. A vezetőket menesztették és új szervezetet alapítottak.

A lengyel állami média decemberi felszámolása alkotmányellenes volt. Ezt állapította meg a lengyel alkotmánybíróság csütörtökön ismertetett döntésében. Szerintük a közszolgálati médiára nem vonatkoznak a gazdasági társaságokról rendelkező törvény felszámolásra vonatkozó előírásai. Azaz alkotmányellenes volt az állami média vezetőinek kirúgása.

A Donald Tusk vezette új kormány máris jelezte: nem fogja figyelembe venni az alkotmánybíróság állásfoglalását, az ugyanis szerintük nem független.

Donald Tusk lengyel kormányfõ
MTI/EPA-PAP/Leszek Szymanski

Jogi anarchia felé halad Lengyelország – véli az Alapjogokért Központ vezető elemzője. Dornfeld László az M1-en azt mondta: a varsói kabinet nemcsak szavazói, de Brüsszel elvárására is cselekszik, így az Unió részéről a jogállamiság megsértését nem fogják szóvá tenni.

,,Egy rendesen működő demokratikus jogállamban ezt nyilvánvalóan nem tehetnék meg, ahogy nem is tehetik meg a legtöbb országban. Nyilván most a Tusk kormánynak az európai intézményrendszer részéről biankó csekkje van a felhatalmazás szempontjából. Bármit tesz, egészen biztosan nem fognak rászólni.”- közölte Dornfeld László vezető elemző.

Kapcsolódó tartalom

Az elemző véleményét erősíti az igazságügyért felelős uniós biztos ma elmondott véleménye. Didier Reynders egyenesen úgy fogalmazott: A lengyel kormány jelenleg nem megsérti a jogállamiságot, hanem éppen helyreállítja azt.

,,Nagyon örülök, hogy a lengyel hatóságok eltökéltek a jogállamiság helyreállításában. Ezzel a jogszabályok teljes összhangját biztosítják nem csak a lengyel alkotmánnyal, hanem az uniós joggal és az Emberi Jogok Európai Egyezményével is’’ – mondta Didier Reynders Varsóban.

Az uniós politikus szerint ezzel lehetségessé vált az alapszerződés 7. cikke szerinti eljárás lezárásának előkészítése.

A Soros-féle forgatókönyv valósul meg Lengyelországban. Így értékelték korábban szakértők a lengyelországi eseményeket. Az Origo pedig most arról írt: mindehhez már Alex Soros adja az útmutatást. A Soros-birodalom irányítását apjától átvevő Alex ezúttal Davosban, az 54. Világgazdasági Fórumon tartott eligazítást.

Kapcsolódó tartalom

A rendezvény a kormány- és államfők mellett mindig is felülreprezentált fórumot biztosított a Soros-családnak is, ami nem csoda, hiszen a Nyílt Társadalom Alapítvány a davosi fórum stratégiai partnerei között is szerepel – írja az Origo.

Alex Soros Radek Sikorskival, az újdonsült Tusk-kormány külügyminiszterével is egyeztetett, amiről képek is megjelentek a közösségi médiában. Radek Sikorski egyébként tagja a Soros György által alapított Külkapcsolatok Európai Tanácsa nevű szervezetnek.

 A kiemelt kép illusztráció: (MTI/EPA/PAP/Pawel Supernak)

Ajánljuk még