Gyász

Elhunyt a Ferencváros Európa-bajnok és KEK-győztes vízilabdázója

Megszavazta a Ruanda-törvényt az alsóház, de a migrációs vita tovább folytatódik a briteknél

Elfogadta a londoni alsóház azt a törvénytervezetet, amely kimondja: Ruandába biztonságosan lehet bevándorlókat visszatoloncolni. A londoni kormány több mind egy éve dolgozik azon, hogy a szigetországba érkező migránsokat visszatoloncolhassa Afrikába, de a folyamat nem egyszerű.

Újabb migránsok érték el Dover partjait szerdán. A Híradó által bemutatott felvételeken látszik, ahogy a brit határőrség két hajója megérkezik a kikötőbe, és mentőmellényes emberek hagyják el a fedélzetet. Az egyik brit hírcsatorna szerint több kis csónak kelt át a csatornán mintegy 200 bevándorlóval.

Tízezrek próbálnak átkelni Franciaországból Nagy-Britanniába,

a legtöbbször közlekedésre alkalmatlan gumicsónakokkal. Legutóbb év elején öten fulladtak így a tengerbe.

A brit kormány most azon dolgozik, hogy visszaszorítsa a migrációs nyomást,

ezért 2022 tavaszán államközi szerződés kötött Ruandával, hogy – 240 millió fontért cserébe – az érkezőket automatikusan visszatelepítse Afrikába. A brit legfelsőbb bíróság azonban tavaly novemberben jogellenesnek minősítette ezt a tervet.

Kapcsolódó tartalom

Ezt a megállapodást jogvédő szervezetek bírósági úton megtámadták, és egy hosszas, több rendkívül éles kanyart leíró jogi eljárás után a legfelsőbb bíróság kimondta, hogy ez a megállapodás gyakorlatilag érvénytelen, hiszen ellentmond azoknak az emberi jogi konvencióknak, amelyeknek Nagy-Britannia is aláírója és elfogadója – számolt be a Híradót Londonból tudósító Kertész Róbert.

Kapcsolódó tartalom

A brit kormány ezért tavaly decemberben átdolgozta a megállapodást a ruandai kormánnyal. Ez kimondja, hogy az afrikai ország a Nagy-Britanniából kitoloncolt illegális határátlépőket nem küldheti tovább olyan államokba, ahol veszélybe kerülnének. A legfelsőbb bíróság határozatát a brit kormány úgy próbálja megkerülni, hogy törvényben rögzíti:

Ruanda biztonságos célország a migránsok áttelepítésére.

A tervezet elfogadását szerdán heves vita előzte meg a londoni alsóházban. Az ellenzéki képviselők többek között azt kifogásolták, hogy a kormány több száz millió fontot pazarol el egy olyan tervre, amely nem hatékony.

„Csak ez a kormány képes több száz millió fontot elpazarolni egy olyan költöztetési politikára, amely senkit sem költöztet el. Csak ez a kormány állíthatta, hogy repülőjáratokat indít, csak azért, hogy aztán kiderüljön, hogy nem találnak repülőgépet. Csak ez a kormány írhatott alá egy kitoloncolási megállapodást Ruandával, csak azért, hogy végül embereket szállítson onnan az Egyesült Királyságba” – mutatott rá Keir Starmer, az ellenzéki brit munkáspárt vezetője.

Kapcsolódó tartalom

A kormányzó Konzervatív Párt frakciója is megosztott a migráció ügyében. A szerdán lezárult vitában a tory képviselőcsoport 61 tagja szembefordult a javaslattal, mert nem tartja elég radikálisnak az indítványt. Azzal fenyegettek, hogy ha nem módosítanak rajta, akkor megakadályozzák a pártelnök-miniszterelnökük kitoloncolási javaslatát.

A brit kormányfő felszólalásában arról beszélt: a törvényjavaslat azt az egyértelmű üzenetet közvetíti, hogy

aki illegálisan lép be az Egyesült Királyságba, az nem maradhat ott.

„Tavaly több mint egyharmaddal csökkentettük az ideérkező emberek számát, több mint húszezer embert küldtünk vissza ebből az országból hazájukba, 70 százalékkal több razziát hajtottunk végre, több száz embert tartóztattunk le, több ezer bankszámlát zároltunk, és több mint százezer ügyet dolgoztunk fel. Ez a legnagyobb szám az elmúlt több mint húsz évben” – mondta Rishi Sunak brit miniszterelnök.

A szerda éjjeli szavazáson azonban végül csak 11 konzervatív képviselő voksolt a törvényjavaslat ellen, amelyet ezután a lordok háza elé küldenek további megfontolásra. Ha a felsőház módosításokról dönt, a törvény ismét az alsóház elé kerül.

Kapcsolódó tartalom

Szakértők szerint a brit kormány egy nagyon bonyolult időszak előtt áll, és kérdéses, hogy a tervét véghez tudja-e vinni. Vagyis a közeljövőben még biztosan nem várható, hogy olyan repülőgépek szálljanak fel Nagy-Britanniából Ruanda felé, amelyek kitoloncolt migránsokat szállítanak.

Kiemelt kép: Migránsok gumicsónakban kísérelnek meg átkelni a La Manche csatornán 2023. augusztus 24-én (Fotó: MTI/EPA/Tolga Akmen)

Ajánljuk még