Gyász

Elhunyt Wilson Fittipaldi Forma–1-es pilóta

„Macront lefejezni!” – üzenték a francia elit egyetem woke-partiján

| Szerző: hirado.hu
„Ha ellenzed az abaját (muszlim női ruha), rasszista vagy!” – hol máshol vetítenének egy ilyen feliratokat a falra, mint a jövő vezető közigazgatási nemzedékeit képző francia elit egyetem woke-partiján? A mulatozásaik közben rendőrellenes jelszavakat harsogó, az „inkluzív írásért” és más szélsőbalos indoktrinációkért rajongó diákok az ENS Paris-Saclay hallgatói, egyetemük négy intézményből álló, nagy múltú hálózata számos minisztert, kormányfőt, köztársasági elnököt adott korábban Franciaországnak.

Diszkógömbök, csillagokat imitáló mennyezet: őrült hangulatot ígért az az École normale supérieure de Paris-Saclay diákszervezetének plakátja. A „woke-partit” a francia elit egyetemek egyik legrangosabbikán rendezték meg

a Paris-Saclay LMBTQ, feminista, környezetvédelmi és szolidaritási egyesületei

– írja a Le Figaro Magazine.

Kapcsolódó tartalom

Felemelt kéz nem, köztársasági elnök lefejezése igen

Az ENS láncolatának egyetemei közül kettő működik a fővárosban, illetve annak körzetében (PSL Paris és Paris-Saclay), illetve egy-egy Rennes és Lyon városában. A buli helyszíneként szolgáló ENS Paris-Saclay 2019-ben költözött a fővárostól délnyugatra fekvő Saclay-fennsíkra, a

Franciaország „Szilícium-völgyében”, Gif-sur-Yvette községben található új campusba,

ahol az intézmény vezetői szerint így a kutatásintenzív és üzleti klaszter más tagjainak közelében működhet.


A „woke-parti” ügyesen választott kifejezés, amely arra az úgynevezett progresszív amerikai mozgalomra utal, amelynek túlkapásai olykor a szektásság és az intolerancia határát súrolják a terület szakértői, például a konzervatív kanadai esszéista, Mathieu Bock-Côté szerint.

Kapcsolódó tartalom

A diákokat olyasmivel is csábítgatták a rendezvényre, hogy az esti programban nem lesznek felemelt öklök, de lesz rengeteg étel, többek között ratatouille, gyümölcssaláta, valamint flitteres arcfestés.


A lapnak egy Adrien néven nyilatkozó diák (ez fiúnév a franciában; a lap megváltoztatta a megszólaló hallgatók nevét – a szerk.), aki harmadéves az ENS Paris-Saclay-n, egyáltalán nem volt elragadtatva a lelkes felhívástól. Végül hagyta magát meggyőzni barátai kíváncsisága és elszántsága által.

„Meg akartuk nézni, milyen lehet egy woke-est. Nem csalódtunk”

– mondja a fiatalember, aki szerint anarchista szimbólumokat vetítettek a falakra, és

olyan jelszavakat írtak a plakátokra, mint: „Macront lefejezni!”,

vagy éppen, „Ha ellenzed az abaját, rasszista vagy!”

XVI. Lajos lefejezése (Forrás: Wikipédia)

PC-vé tették a dolgozatát

A diákok

kórusban skandálták a rendőrellenes tüntetéseken eltanult jelszavakat, énekeket.

„Ez némileg váratlan volt számomra egy olyan intézményben, mint az ENS, amely elvileg az állam leendő szolgáit, a köztársasági értékek és a szekularizmus letéteményeseit képezi” – nyilatkozta Adrien. (A szekularizmus a francia közigazgatás egyik hangsúlyos alapelve, az állam és az egyház, vallásos és világi intézmények szétválasztását jelenti – a szerk.)

Egy Julia néven idézett diáklány hozzáteszi: nemcsak a rendezvényeken, hanem az egyetemi tanulmányok mindennapjaiban is erősen érezhető ez a szellem. Elmondja: az egyik feladatot, amelyen rengeteget dolgozott, a tanulmányi csoportjában

teljesen átírták az úgynevezett „inkluzív írás” szerint,

anélkül, hogy ő ebbe beleegyezett volna. Dolgozatának ez az új, PC változata számára teljesen használhatatlanná vált.

A Franciaországban erőteljesen vitatott inkluzív írás, amely ellen korábban Emmanuel Macron is kirohant, egyaránt tartalmazzák egy-egy adott főnévnek a franciában használatos hím- és nőnemű alakját, s a szöveget a szavak közepére helyezett pontok, valamint per- és zárójelek sokaságával zsúfolja tele, hogy minden szó mindkét nemnek megfelelő, így teljesen PC legyen.

Kapcsolódó tartalom

„Túl fehér” tanárt rúgattak ki a pedagógusgyerekek

A dzsihadisták fanatizmusát idéző woke-ista hisztériának esett áldozatul az egyetem egyik tanára, a „domináns fehér gonosznak” tekintett Gilles Kepel, neves iszlámkutató is. Amikor a tanárt tavaly decemberben minden előzmény nélkül, váratlanul elbocsátották az École Normale Supérieure-ről, ahol korábban a Közel-Kelet-Mediterrán térség tanszékét vezette, csak annyit mondtak neki, hogy a mesterképzést teljesen megszüntették.


„Már évek óta szembesülök az egyetemen a woke-vallás agressziójával.

Ennek az ideológiának a nevében szorítottak ki. Eredetileg még két évig, a nyugdíjazásomig kellett volna tanítanom”

– nyilatkozta a lapnak Gilles Kepel.

A 23 éves Jean, aki szintén harmadéves hallgató az ENS-en, kiemeli: az agresszív woke-ideológiát terjesztő diákok szűk csoportjának tagjait alig lehet egymástól megkülönböztetni. „Fehér, kispolgári családból származó – így lehetne a közös profilt felállítani. Sokan közülük pedagógusok gyerekei. Ideológiai terrort szítanak, és úgy láttatják magukat, mint akik a jó ügyért harcolnak, a jó oldalon állnak.”

A kiemelt kép illusztráció. (Fotó: MTI/EPA/Teresa Suárez)

Ajánljuk még