Legfrissebb

Négy hónapon belül negyedszer tört ki vulkán Izland legsűrűbben lakott részén – videón a lávafolyam

Házak és járművek ragadtak a hó és jég fogságában: a héten már több mint negyven halálos áldozatot követelt az ítéletidő

Ezen a héten már több mint negyven halálos áldozatot követelt a szélsőséges téli időjárás az Egyesült Államokban. A nagy mennyiségű hó, a viharos szél és a fagypont alatti hőmérséklet komoly gondokat okoz. A csúszós utakon rengeteg baleset történt, de a leszakadó elektromos vezetékek is tragédiát okoztak.

Illinois államban hiába mérnek már napok óta fagypont alatti hőmérsékletet, továbbra is az áradásokkal küzdenek. A jeges folyók kiléptek a medrükből, csapdába ejtve a part menti épületeket, ahonnan a lakókat ki kellett telepíteni.

„Nem tehetünk semmit! Csak állunk, figyelünk, és imádkozunk, hogy az áradás ne érje el a házunkat” – mondta egy nő.

New York államban még a járdáról is hókotróval kellett eltakarítani a havat.

Volt, ahol csütörtökön másfél méter magasan álltak a hótorlaszok.

A hóviharok vagy az ónos eső miatt több helyen le kellett zárni az utakat.

Kapcsolódó tartalom

A csúszós utakkal nemcsak az autósoknak gyűlt meg a bajuk. A rochesteri repülőtéren az egyik gép leszállás után kicsúszott a kifutópályáról. Az American Airlines Philadelphiából érkező járatán ötven utas és háromfős személyzet tartózkodott, de senki sem sérült meg.

Tennesseeben az elmúlt napokban több mint 800 közlekedési balesetet regisztráltak az autópályákon, ezek közül három emberéleteket is követelt.

De a déli államban többen a kihűlés miatt is életüket vesztették. Nashville városában a hajléktalanokat segítő civil szervezetnek sok munkát ad a hideg idő.

„A fagyos éjszakákon csoportokat hívunk össze, hogy végigjárják a belvárost és ellenőrizzék az utcán élő embereket. Meggyőződünk róla, hogy van melegítő felszerelésük, ami elengedhetetlen a túléléshez. Felajánljuk, hogy elvisszük őket a menedékhelyre, és tájékoztatjuk őket a menedékhelyi lehetőségekről, ha később úgy döntenének, hogy bemennek” – magyarázta az egyik civil szervezet munkatársa.

A fagyok miatt nagy a terhelés a helyi elektromos hálózaton, a szolgáltató szerdán rekordmagas fogyasztást mért, a meteorológusok pedig közben a hétvégére újabb lehűlést ígérnek. Több amerikai településen

nincs víz, mert a hidegben eltörtek a csövek és az áramellátás is akadozik, mivel a nagy mennyiségű jég és a viharos szél megrongálta a hálózatot.

Kapcsolódó tartalom

Oregon államban tragédiát is okoztak a leszakadt vezetékek. Egy család három tagja meghalt, egy kétéves gyereket pedig kórházba kellett szállítani, miután áramütés érte.

„Ilyen esetben a jármű kerekeinek gumija szigetel. Azonban abban a pillanatban, hogy az utasok kiszállnak és a lábuk földet ér, megvan az esélye, hogy áramütés éri őket” – nyilatkozta egy tűzoltó.

A hatóságok Kanadában is figyelmeztetést adtak ki a szélsőséges téli időjárás miatt. Brit Columbia déli részén a hóviharok miatt intették óvatosságra az embereket, egyes településeken akár 40 centiméter friss hó is hullhat. Az ítéletidő miatt Vancouver környékén bezártak az iskolák, több helyen pedig áramkimaradásokkal küzdenek. A helyi tömegközlekedésben késésekkel, a reptereken pedig járattörlésekkel kell számolnia az utazóknak.

Kiemelt kép: Hóviharban hóekék az Iowa állambeli Waukeeban 2024. január 9-én (Fotó: MTI/EPA/Jim Lo Scalzo)

Ajánljuk még