Aktuális

Itt nézheti vissza Orbán Viktor ünnepi beszédét

Az EP baloldali pártjai támogatják a lengyel köztévében zajló „puccsot” – állítja a testületben magyarul felszólaló lengyel képviselő

| Szerző: Közmédia központ Brüsszel / Ritó Szabolcs
A kormányváltás óta egyre másra robbannak ki a politikai botrányok Lengyelországban. Az új hatalom erőszakkal vette át az irányítást a lengyel közmédiában, és letartóztattak két ellenzéki képviselőt is. Eközben az Európai Parlamentben újfent a magyar jogállamiság volt a téma a héten. A lengyelországi helyzetről és az EP hozzáállásáról Ryszard Czarneckit, az ECR egyik lengyel képviselőjét kérdeztük.

Az Európai Konzervatívok és Reformerektől (ECR) balra lévő összes párt támogatja a jelenlegi „puccsot” a lengyel közszolgálati műsorszolgáltatóban – fogalmazott lapunknak Ryszard Czarnecki, aki a hazánkról szóló vita során felszólalása egy részét magyar nyelven mondta el.

Ryszard Czarnecki (MTI/EPA/Partick Seeger).

A politikus elmondta, hogy a baloldali pártoknak más a felfogásuk arról, hogy mi történt Lengyelországban az elmúlt évtizedben. Meglátása szerint a baloldal sok kérdésben a kettős mércét részesíti előnyben, mint például a lengyel médiában és az országos ügyészségen történt változások kapcsán is.

Kapcsolódó tartalom

Czarnecki arra is rámutatott, hogy a Donald Tusk kormányra kerülése óta történt események dacára az európai baloldal hangosan hirdeti a média és a véleménynyilvánítás szabadságát. „Ez hipokrata magatartás” – húzta alá.

Lapunk arról is kérdezte az európai parlamenti képviselőt, hogy a Tusk-kormány politikai hadjáratát látva, vagy éppen a Németországot megbénító gazdatüntetésekre gondolva, hogyan lehetséges, hogy továbbra is a magyarországi jogállamiság helyzete, valamint a hazánknak járó befagyasztott uniós források egy részének feloldása miatt az Európai Bizottság döntésének bírálata volt terítéken a parlamentben?

Kapcsolódó tartalom

Ezzel kapcsolatban Ryszard Czarnecki hangsúlyozta, hogy az Európai Bizottság, mint a szerződések őre a saját hatáskörében dönt a jogállamisággal kapcsolatos kérdésekről az EU-ban és a tagállamokban egyaránt. „De Lengyelországgal kapcsolatban a hallgatást részesítik előnyben.”

Emlékeztetett ugyanakkor, hogy az európai parlamenti választások minden bizonnyal befolyásolni fogják a vitákat és a döntéshozatalt.

A képviselő emlékeztetett, hogy az ECR és a jobboldali pártok várhatóan jól fognak szerepelni, így a választásokat követően a parlament a migráció kérdésében is meghozza majd a szükséges döntéseket.

A lengyelországi helyzetre visszatérve Czarnecki hangsúlyozta:

„A pártom minden tőle telhetőt megtesz a jogállamiság megóvása érdekében Lengyelországban, és a továbbiakban is ezt fogjuk tenni.”

Kiemelt kép: A lengyel ellenzéki Jog és Igazságosság (PiS) párt támogatói az októberi választások eredményeképpen hatalomra került négypárti koalíciós kormány intézkedései miatt tüntetnek a parlament varsói épületénél 2024. január 11-én (Fotó: MTI/EPA/PAP/Radek Pietruszka).

Ajánljuk még