Aktuális

Tűz ütött ki egy fővárosi kórház udvarán

AM: Az erdőgazdálkodók bevonásával szülessenek a brüsszeli döntések!

Az erdőgazdálkodást érintő uniós döntések meghozatalába fontos az erdészek bevonása – mondta az Agrárminisztérium (AM) csütörtöki közleménye szerint a mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár Berlinben, a Német Erdőgazdasági Tanács (DFWR) által szervezett Erdészeti EU-szimpóziumon, ahol bemutatta a magyar erdőgazdálkodás klímavédelmi céljait és a társadalom felé történő nyitásának eredményeit.

Feldman Zsolt szerint az európai erdők jövőjét, az erdőgazdálkodókat érintő uniós jogalkotási javaslatok megvitatása Brüsszelben gyakran nem az agráriumért felelős, hanem a környezetvédelmi vagy éppen energiaügyi döntéshozó fórumokon történik, lényegében az érintett ágazat bevonása nélkül.

Az erdőgazdálkodás kulcsfontosságú, átfogó terület a természetvédelem, valamint az éghajlatváltozás enyhítése és az ahhoz való alkalmazkodás szempontjából is, de ezeken a területeken akkor lehet sikeresen fellépni európai szinten, ha összehangolják a különböző szektorok érdekeit – fogalmazott.

Hangsúlyozta, hogy

az erdészeti kérdések uniós hatáskörbe vonására irányuló kísérleteket továbbra is el kell utasítani, a szubszidiaritás elvét fenn kell tartani.

A klímavédelem szempontjából kulcsfontosságú magyarországi erdők például évente 4-5 millió tonna szén-dioxidot kötnek meg, és a fatermékek használata körülbelül ugyanennyi szén-dioxid kibocsátását váltja ki.

Az államtitkár a résztvevőknek bemutatta azokat a magyar erdészeti programokat, mint például a Településfásítási program vagy az Újszülöttek erdeje program, amelyek annak a társadalmi bázisnak a kiszélesítését szolgálják, akikre építve közösen lehet az erdők érdekében dolgozni.

Beszámolt arról is, hogy

az elmúlt 100 évben Magyarország erdeinek területe megduplázódott, ami a magyar erdészek munkájának eredménye.

A Német Erdőgazdasági Tanács Németország jelentős erdészeti ernyőszervezete, amely 41 tagszervezete, tagintézménye és tagvállalata által a teljes németországi erdőgazdálkodási ágazat mintegy harmadának, azaz körülbelül 4 millió hektáron gazdálkodó, több mint 2 millió erdőtulajdonosnak az érdekképviseletét látja el. A szimpózium célja a fenntartható, multifunkcionális európai erdők fontosságának hangsúlyozása, továbbá a nemzetek közötti együttműködés elősegítése volt.

A magyar delegáció célja a német, osztrák, szlovák és lengyel előadók részvételével zajló rendezvényen a jelentős erdőterülettel rendelkező európai országok erdészeti együttműködésének erősítése az európai uniós döntéshozatali folyamatokban – olvasható a közleményben.

Ajánljuk még