Aktuális

Megpróbáltak a medve elől elmenekülni: tragédia lett a vége a túrának

A nemzetközi sajtó is részletesen beszámolt a magyar kormánydelegáció afrikai tárgyalásairól

A nemzetközi sajtó is arról ír, hogy eredményes tárgyalásokat folytatott a magyar kormány delegációja a Száhel-övezetben a migráció visszaszorítása érdekében. A tavaly nyár óta katonai vezetés alatt álló Niger Magyarország uniós elnöksége kapcsán is fontosnak tartja elmélyíteni a két ország kapcsolatát. Csádnak pedig nemcsak humanitárius segítséget nyújt a kormány, a legutóbbi tárgyalásokon már a gazdasági kapcsolatok erősítése is szóba került.

Lángokban álló autók – az M1 Híradójában bemutatott felvételek tavaly júliusban készültek, amikor a hadsereg átvette a hatalmat Nigerben.

Az Európa felé tartó migráció szempontjából különösen fontos a térség stabilitása,

ez azonban bizonytalanná vált a katonai hatalomátvétellel, mivel az új vezetés visszavonta azt a 2015 óta érvényben lévő törvényt, amely korlátozta az Európába irányuló migránscsempészetet.

A magyar kormány konkrét lépéseket tesz a helyzet rendezéséért, ezért kétoldalú megbeszéléseket folytatnak a nigeri vezetéssel.

Máthé László Eduárd miniszteri biztos a közösségi oldalára feltöltött videójában arról beszélt, azért van szükség a párbeszédre, mert Magyarország biztonságát veszélyeztetné egy újabb migránsáradat.

Kapcsolódó tartalom

„Egy olyan helyzet áll elő a közelmúltban meghozott döntések miatt, amely közvetve Magyarország és közvetlenül az Európai Unió biztonságát veszélyezteti. Ha nem értjük meg, hogy a szomszédaink szomszédai miként gondolkodnak, az egész szomszédságunk veszélybe fog kerülni, ezért muszáj egy párbeszédet kezdenünk a nigeri kormányzattal” – mondta Máthé László Eduárd.

A nigeri külügyminisztérium is tájékoztatást adott a megbeszélésekről. Mint írták, szóba került Niger és a Száhel-övezet helyzete, valamint a migráció. A tárgyalás fontosságát mutatja, hogy érintették Magyarország soros uniós elnökségét is.

A magyar kormány Csáddal is tárgyalásokat folytatott. Csád a Száhel-övezet utolsó stabil állama, ahol egymillió menekült tartózkodik.

Kapcsolódó tartalom

A magyar kormány korábban arról állapodott meg Csáddal, hogy orvosi missziót küld a menekültek ellátásához, de a két ország már hosszú távú, több területet érintő együttműködésről is tárgyal, ami lehetővé teszi a gazdasági kapcsolatok erősítését. A beruházások ösztönzése kiterjed a kereskedelem, a mezőgazdaság és az energetika területére is.

Ezenkívül Magyarország arról is döntött, hogy tavasszal egy legfeljebb 200 fős katonai kontingenst is küld Csádba, hogy segítse fenntartani a stabilitást.

A Nigerben és Csádban folytatott megbeszélések fontosságáról az X nevű közösségi oldalon írt a kormányzati kommunikációért felelős államtitkár.

Kovács Zoltán úgy fogalmazott, nemcsak Magyarország, hanem Európa számára is fontos a Száhel-övezet stabilizálása.

És a nemzetközi sajtó is elismerően ír a magyar kormány törekvéseiről. A L’Actu kameruni lap azt emelte ki, hogy Magyarország párbeszédet kezdeményezett Nigerrel a migrációról és a terrorveszélyről. Arra is emlékeztetnek, hogy Niger központi szerepet tölt be a migrációs útvonalak ellenőrzésében. Az Africa 24 nevű hírportál pedig arról írt, hogy a csádi honvédelmi minisztérium magyar katonai küldöttséget fogadott a kétoldalú együttműködés részeként. A találkozón a védelmi feladatok elvégzésének tapasztalatait osztotta meg egymással a két fél.

Kapcsolódó tartalom

Ajánljuk még