Aktuális

Busszal ütközött egy személyautó az autópályán, egy ember súlyosan megsérült

A Momentum EP-képviselői inkább a magyar kormányt támadták, minthogy az Erasmus-pénzek megszerzéséért dolgoztak volna

| Szerző: hirado.hu
Az Európai Parlament (EP) Újítsuk meg Európát (Renew Europe) nevű képviselőcsoportja nevében többek között Donáth Anna és Cseh Katalin momentumos képviselők terjesztették elő azt a módosító javaslatot, mely felszólítja a magyar kormányt, hogy haladéktalanul tegyen eleget a jogállamiság elvének, feleljen meg az uniós értékeknek, és hajtsa végre a szükséges reformokat, hogy az ország hozzáférjen az Erasmus+-hoz és a kutatási együttműködési pénzekhez. Mindez nem jelent mást, minthogy a baloldal egy Magyarország szempontjából nagy fontossággal bíró ügyet használ fel a kormány támadására külföldön.

Kedden az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén 455 igen szavazattal, 131 ellenszavazattal és 17 tartózkodás mellett fogadták el a képviselők az Erasmus+ oktatási és kutatási program 2021-2027-es végrehajtásáról szóló jelentését. A jelentés célja hivatalosan a 2021-2027-es időszakra szóló Erasmus+ program végrehajtásának értékelése, valamint a bevált intézkedések azonosítása és a programmal kapcsolatos kihívások kezelése.

Az uniós parlament megszavazott egy olyan módosító indítványt is, amelyben

az EP-képviselők felszólítják a magyar kormányt, hogy haladéktalanul tegyen eleget a jogállamiság elvének és feleljen meg az uniós értékeknek,

továbbá hajtsa végre a szükséges reformokat annak érdekében, hogy a magyar diákok, oktatók és kutatók részesülhessenek az Erasmus+ program előnyeiből, és hozzájárulhassanak az európai oktatási és kutatási együttműködés tágabb céljaihoz.

Az indítványt az EP Újítsuk meg Európát (Renew Europe) nevű képviselőcsoportja nevében többek között Donáth Anna és Cseh Katalin momentumos képviselők terjesztették elő.

Kapcsolódó tartalom

Egy másik módosító indítványt – amelyet a Fidesz képviselői, Hölvényi György KDNP-s, valamint Winkler Gyula és Vincze Loránt RMDSZ-es képviselők néppárti, ECR-es és ID-s képviselőkkel együtt terjesztettek elő – az EP plénuma nagy többséggel elvetett.

Az indítvány az Európai Bizottsággal egyeztetett, tisztességes, jogszerű és átlátható eljárásokra szólított fel annak biztosítása érdekében, hogy a magyar diákok, oktatók és kutatók teljes mértékben részesülhessenek az Erasmus+ program előnyeiből, és hozzájárulhassanak az európai oktatási és kutatási együttműködés tágabb céljaihoz.

A két módosító javaslat tehát célját tekintve – papíron – semmiben nem különbözött. Ezt erősítette a baloldali média, amely megírta, hogy mindkettő ugyanazt szerette volna: hogy a magyar egyetemek hallgatói megkapják az Erasmus program finanszírozását.

Ez az állítás azonban több sebből is vérzik, hiszen a fideszes képviselők arra akarták felszólítani a program kezelőit, hogy a bizottsággal egyeztetett tisztességes eljárást alkalmazzanak annak érdekében, hogy a magyar diákok hozzájussanak az Erasmus-forrásokhoz. És éppen ezt szavazták le a momentumos képviselők.

Az ő indítványuk már egészen másról, a magyar kormány ismételt sarokba állításától szólt, vagyis arra irányult, hogy addig ne részesüljenek Erasmus-forrásokból a magyar diákok, oktatók és kutatók, amíg a baloldali többségű EP, valamint az egész EU-s intézményrendszer úgy nem ítéli, hogy Magyarország most már megfelel a jogállamisági feltételeknek.

Vagyis a javaslatok célja nemhogy megegyezett, hanem szöges ellentétben állt egymással.

Kapcsolódó tartalom

Ennek ellenére Donáth Anna közösségi oldalára már azt írta, hogy a magyar kormánynak egyáltalán nem kellenek az Erasmus+-program pénzei. Sőt, szerinte a kormány akkor is ragaszkodik a sehova nem vezető „szabadságharcához”, ha ezzel több ezer diák külföldi tanulmányi lehetőségeit, oktatók és kutatók ösztöndíjait veszélyezteti.

A Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportja az eset után közleményt adott ki, melyben kijelentette, a dollárbaloldal EP-képviselőinek kezdeményezésére az EP továbbra is politikai zsarolásként törvénytelenül vissza akarja tartani a magyar diákoknak, oktatóknak és kutatóknak járó uniós pénzeket.

Bocskor Andrea fideszes EP-képviselő felháborítónak nevezte, hogy amíg a bizottság is elismerte, hogy Magyarországon nincs gond a jogállamisággal és elkezdte az eddig jogtalanul visszatartott források kifizetését, addig az európai parlamenti képviselők, a magyar baloldal kezdeményezésére továbbra is a magyar diákokat, oktatókat és kutatókat akarja büntetni.

Két dollárbaloldali EP-képviselő, Donáth Anna és Cseh Katalin kezdeményezésére az EP baloldali többsége a magyar kutatók, tanárok és diákok jogfosztásának fenntartása mellett döntött, tehát amellett, hogy a magyar diákok, kutatók és oktatók továbbra se vehessenek részt az uniós programokban. Donáth és Cseh képviselők eljárása szégyenteljes

– fogalmazott a politikus.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt kép: Cseh Katalin és Donáth Anna, a Momentum EP-képviselői (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

Ajánljuk még