Aktuális

Férje sírjában rejtegette fiával a kábítószert az anya, a rendőrök lefülelték

A Facebook Marketplace hirdetéseinek több mint harmada lehet átverés, így trükköznek

| Szerző: hirado.hu
A Facebook Marketplace-en található hirdetések több mint egyharmada lehet átverés. Egy vizsgálat szerint a brit vásárlók 2023-ban közel 60 millió fontot – átszámítva 26,7 milliárd forint – veszíthettek a platformon.

A Facebook Marketplace lehetővé teszi, hogy az emberek új és használt tárgyakat, például autókat, órákat, játékkonzolokat, légsütőket, cipőket és kézitáskákat vásároljanak és adjanak el. A TSB kiskereskedelmi banklánc – amelynek csalásellenes csoportja száz eladóval vette fel a kapcsolatot az online piactéren – kiszámította, hogy az Egyesült Királyságban a vásárlók naponta valamivel több mint 160 ezer fontot (71,2 millió forint) veszítenek, miután az oldalon vásároltak – közölte a Sky News.

A csapat minden egyes esetben felvette a kapcsolatot az eladóval, hogy megállapítsa, valóban eladásra szánt tételt árul-e vagy átverésről van szó. Arra jutottak, hogy a hirdetések 34 százaléka csalás volt, és a hirdetők olyan taktikákat alkalmaztak, amelyekről köztudott, hogy a csalók általánosan használják.

Ezek közé tartozott az is, hogy a szakértőket, akik vevőknek adták ki magukat, hamis honlapokra irányították át.

Emellett megtagadták a tárgy személyes megtekintését, és előlegeket követeltek.

A TSB olyan árucikkeket is felfedezett, amelyeket vadonatújként hirdettek több száz fonttal (100 font nagyjából 44 500 forint) kevesebbért, mint a valós kiskereskedelmi áruk. Például egy iPhone 13-as készüléket mindössze 84 fontért (több mint 37 ezer forint) tüntettek fel, holott az Apple honlapján 599 fontért (több mint 266 ezer forint) árulják a modellt.

Kapcsolódó tartalom

A csapat egy 2016-os Audi Q3-at is talált, amelyet 6000 fontért (2,67 millió forint) hirdettek. A TSB szerint az eladó nem volt hajlandó válaszolni a kérdésekre, és egy e-mail-címre irányította a csalási szakértőt. Az e-mail-címre keresve a csapat felfedezte, hogy azt az egyik közösségi oldalon egy autós csalás részeként jelentették be 2023-ban.

A TSB számításai szerint 2023-ban 59,7 millió fontot (26,57 milliárd forint) veszíthettek a Facebook Marketplace felhasználói.

A Facebookot birtokló Meta egyik szóvivője úgy fogalmazott: „Mivel több tízmillió ember használja naponta az alkalmazásainkat az Egyesült Királyságban, elismerjük fontos szerepünket az online vásárlási csalások iparági szintű problémájának kezelésében, és rendelkezünk olyan rendszerekkel, amelyekkel blokkolhatjuk a csalásokat. Arra bátorítjuk közösségünket, hogy azonnal jelentsék a csalásokat, hogy intézkedni tudjunk, és továbbra is felvértezzük ügyfeleinket olyan ismeretekkel, amelyekkel biztonságosan bonyolíthatnak le tranzakciókat és elkerülhetik a csalásokat a Marketplace-en.”

A kiemelt kép illusztráció. (Fotó: MTI/EPA/Andrej Cukic)

Ajánljuk még