Időjárás

Esővel vonul át a hidegfront, térképen mutatjuk, milyen idő várható

Pénteki imaszünnap, fiúk és lányok elkülönítése, megkövezés – a saría szabályait akarták bevezetni muszlim diákok egy német iskolában

| Szerző: hirado.hu
Radikális muszlim diákok az iszlám törvénykezés, a saría szabályait akarták bevezetni a nyugat-németországi Neuss város egyik középiskolájában. A fiatal iszlamisták iskolai szünnapot követeltek minden péntekre, ami a muszlimok hagyományos imanapja, emellett a diákok nemek szerinti elkülönítését, a saría-előírások megszegői számára pedig a megkövezés, mint büntetés engedélyezését is követelték. A rendőrség nyomozást indított.

Radikalizálódott muszlim diákok „saríarendőrség” felállítását tervezték a Düsseldorf melletti Neuss egyik középiskolájában – számolt be a Rheinische Post című lap hírportálja. Az érintett diákok közül hárman arab migráns hátterűek, a negyedik fiatal olasz származású. Követeléseik között szerepelt a péntek délutánok szabaddá tétele, hogy a muszlim vallású diákok nyugodtan imádkozhassanak. A 17–19 éves muszlim fiatalok kilátásba helyezték olyan idejétmúlt büntetések visszaállítását is, mint például a megkövezés – tudta meg a Focus Online német állambiztonsági körökből.

Egyetértenek abban, hogy nem kell a demokrácia

Az indítványt tevő négy muszlim diák ragaszkodna a nemek szerinti elkülönítéshez is, úgy az osztályteremben, mint az úszásoktatás során. A többi tanuló beszámolói szerint a klikk tagjai nyomást gyakoroltak muszlim osztálytársaikra, hogy kövessék az iszlám őskonzervatív értelmezését és annak szigorú szabályait.

Kapcsolódó tartalom

Például azt tanácsolták nekik, hogy csavarják a derékszíjukat a cipőjük köré, hogy imádkozzanak naponta ötször, ezzel is követve a vallásalapító Mohamed próféta közel 1400 évvel ezelőtti példáját.

Aki ezt megtagadta, azt rossz muszlimnak nevezték.

A saría nevében a lányoktól azt követelték, hogy hosszú ruhával takarják el testüket, arcukat pedig fátyollal takarják el. A csoport iskolai imaterem kialakítását is követelte, kifejezetten a muszlim vallású diákok számára.

Muszlim fejkendőt, vagyis hidzsábot viselő fiatal nők fényképezkednek az albániai Tiranában, 2017. február 1-jén, a hidzsáb viselésének világnapján (Fotó: MTI/EPA/Armando Babani)

A neussi eset nagy felháborodást keltett Németország-szerte. Az iskola vezetősége december elején tájékoztatta a szélsőséges tevékenységekről a rendőrséget, amely nyomozást rendelt el – számolt be Laura Neumann düsseldorfi ügyész a Focus Online-nak.

A rendőrség szerint a fiatalok ismert muszlim vallási prédikátorok internetes videóit nézve radikalizálódtak.

Kapcsolódó tartalom

A Focus szerint a német iskolákban egyre gyakrabban tűnnek fel radikalizálódott muszlim diákok. A saría magában foglalja mindazokat a törvényeket és viselkedési normákat, amely a Koránból, illetve Mohamed próféta szunnájából származik. A szunna a 7. században élt Mohamed viselkedéséről és mondásairól szóló hagyományok gyűjteménye. A hithű muszlimok a Koránt és a szunnát tekintik a helyes életmód egyetlen irányelvének, ugyanakkor a nyugati viselkedési és erkölcsi normákat elutasítják.

CDU-s politikus: A német iskolákban a német alaptörvény érvényes, nem a saría

A decemberben kipattant iskolai ügy időközben politikai kérdéssé vált. Jörg Geerlings, Neuss tartomány parlamenti képviselője hangsúlyozta: „A német iskolákban az alaptörvény érvényes, nem a saría. Számos megelőző programunk van demokratikus értékeink népszerűsítésére és a szélsőségek elleni küzdelemre” – fejtette ki a CDU-s politikus.

„Ahol szükséges, ott ki kell bővítenünk ezeket a programokat. Ugyanakkor aki nem követi az alapértékeinket, azzal szemben határozottan és a törvény teljes szigorával fogunk fellépni”

– tette hozzá a térség képviselője.

Kapcsolódó tartalom

A kiemelt kép illusztráció: Rendőrök és mentők a Kaethe Kollwitz iskolában történt késelés helyszínén, a Dortmund közelében fekvő Lünenben 2018. január 23-án (Fotó: MTI/EPA/Rene Werner)

Ajánljuk még