Aktuális

A vízben kapott szívrohamot, a megmentésére siető feleségét is elnyelték a hullámok

Könnyedén besétáltak a rendőrök csapdájába a műkincsrablók

| Szerző: hirado.hu
Három és fél év börtönbüntetésre ítéltek egy brit testvérpárt, akik több mint egymilliárd forint értékben loptak műkincseket egy svájci múzeumból. A rendőrök Londonban fogták el az elkövetőket, és kiadták őket Svájcnak, ahol beismerő vallomást tettek.

Múzeum kirablásáért ítéltek el egy brit testvérpárt Svájcban.


Louis és Stewart Ahearne a genfi bíróságon kedden beismerték, hogy több mint egymilliárd forint értékben loptak el Ming-dinasztia korabeli műkincseket egy múzeumból.

A bíróság mindkét férfit három év és hat hónap börtönbüntetésre ítélte. A tárgyaláson elhangzott, hogy az elkövetők 2019. június 1-jén éjjel betörték a múzeum ablakát, és az egyik vitrinből több kincset is elloptak.

„Az Ahearne testvérek aprólékosan megtervezték a betörést, alapos felderítést végeztek, hogy biztosítsák a menekülésüket és a lopott tárgyak átcsempészését az Egyesült Királyságba” – mondta Matt Webb felügyelő, a nyomozás vezetője.

A nyomozók a helyszínen talált DNS-mintát feltöltötték egy nemzetközi adatbázisba, ami egyezést mutatott a 45 éves Stewart Ahearne DNS-ével.

Kapcsolódó tartalom

Az elkövetők autóval menekültek el a helyszínről, amit napokkal a rablás előtt béreltek ki. A két férfi az autóval visszament az Egyesült Királyságba, de több térfigyelő kamera is rögzítette a járművet, amit Louis Ahearne vezetett, így ő is gyanúba keveredett.

A nyomozók műkincsvásárlóknak adták ki magukat, és egy központi londoni szállodában találkoztak a bandával. Amikor a két férfi átadta a lopott tárgyakat, a rendőrök letartóztatták őket.

Az Ahearne testvéreket kiadták Svájcnak, ahol a hétfői tárgyaláson mindketten bűnösnek vallották magukat. A börtönbüntetést Svájcban töltik le, a szabadlábra helyezésük után öt évig nem léphetnek be az országba, továbbá mindkettőjüket húszmillió forint megfizetésére kötelezték.

A testvérpár bandájában közreműködő három személyt – Mbaki Nkhwa, David Lamming és Kaine Wright – már korábban elítélték a bűncselekmény eltussolásáért és a műkincsek eladási kísérletében játszott szerepük miatt.

Egy műtárgyat – egy doucai stílusban díszített borospoharat – még mindig keresnek a rendőrök.

Kapcsolódó tartalom

A kiemelt kép illusztráció.

Forrás: The Guardian

Ajánljuk még