Gyász

Elhunyt a Ferencváros Európa-bajnok és KEK-győztes vízilabdázója

Kína inkább a közel-keleti nyersolaj felé fordul, nem az Egyesült Államoktól vásárol

| Szerző: hirado.hu
A 80 dollár alatti hordónkénti Brent olajárak hatására a kínai finomítók több nyersolajat kívánnak importálni, hogy viszonylag alacsony árak mellett készleteket halmozzanak fel az év elején, mivel 2024 második felében erős keresletre számítanak az üzemanyagok iránt – mondták elemzők és kereskedelmi források a Reutersnek.

A nemzetközi olajárak és a kínai nyersolajimport-kvótapolitika az év elején biztosabbá tette a finomítók számára a beszerzéseik tervezését, ugyanis a Brent típusú nyersolaj december eleje óta hordónként 80 dollár alatt tartja az árát, miután a szeptember végi 95 dolláros csúcsról visszaesett. Kína pedig e hónap elején a finomítók számára a 2024-es évre vonatkozó nyersolajimport-kvóták hatalmas tételét is kiadta, mintegy 60 százalékkal megemelve a tavaly év eleji kvótákat.

A nagy mennyiségű behozatali engedélyek várhatóan jobb rálátást biztosítanak a kínai finomítóknak a nyersolajvásárlási terveikre a 2024-es év folyamán.

Így most a finomítók az év elején 80 dollár alatti nyersolajból kívánnak készleteket felhalmozni az év második felében megugró üzemanyag-keresletre számítva.

A kínai finomítók, élükön az Unipeckel, gyorsan cselekednek ebben a hónapban” – mondta egy kínai finomító olajkereskedője a Reutersnek.

A világ minden tájáról próbálnak beszerezni olajat, kivéve az Egyesült Államokból a magas fuvardíjak miatt

– tette hozzá.

A magasabb árfolyamok miatt az amerikai nyersolaj drágább lett az ázsiai finomítók számára, mint a közel-keleti termelők nyersolajfajtái.

Ezért az ázsiai vevők egyre inkább a közel-keleti nyersolaj felé fordulnak, különösen azután, hogy Szaúd-Arábia – a világ legnagyobb nyersolajexportőre – hordónként 2 dollárral csökkentette az Ázsiába szánt nyersolaj februári rakodásra vonatkozó árát, és 1,50 dolláros hordónkénti prémiumot fizetett az ománi/dubaji árakhoz képest, amelyek alapján a közel-keleti termelők Ázsiába irányuló nyersolajrakodásukat árazzák. Ez a legalacsonyabb prémium a szaúdi nyersolajnak az ománi/dubaji árhoz képest 27 hónapja – 2021 novembere óta.

Kapcsolódó tartalom

Forrás: Reuters

A kiemelt kép illusztráció. (Forrás: MTI/EPA/ANP/Paul Martens)

Ajánljuk még