Aktuális

Lovagias felajánlásnak hitte, lépcsőházában rabolták ki a budapesti asszonyt

Kim Dzsongunnak már egyáltalán nem fontos az apja terve, hogy békés úton egyesítse Koreát

| Szerző: hirado.hu
Kim Dzsongun észak-koreai vezető ígéretet tett arra, hogy eltávolítja a Koreai-félsziget újraegyesítésének hatalmas emlékművét, amelyet még apja építtetett a fővárosban, Phenjanban. Az észak-koreai legfőbb vezető a héten három olyan ügynökség megszüntetéséről is döntött, amelyeknek feladata a két Korea közötti párbeszéd és együttműködés segítése volt.

Az észak-koreai vezető felhívása, amelyet a Phenjanban tartott népi gyűlés (SPA) ülésén elmondott beszédében tett, már sokadik volt a közelmúltbeli harcias nyilatkozatainak sorában. Ilyen volt az északi vezető újévi nyilatkozata, miszerint Észak-Korea felhagy a megbékélésre törekvő politikával Dél-Koreával szemben.

Észak-Korea az elmúlt hetekben katonailag is rendkívül aktív volt: rakéták százait lőtte ki az Észak-Korea és Dél-Korea közötti vitatott határ közelében lévő vizek fölött, sőt egy hiperszonikus ballisztikus rakétát is kipróbált.

Kapcsolódó tartalom

Kim Dzsongun hétfőn három olyan ügynökség megszüntetéséről is döntött, amelyek a Korea-közi párbeszédet és együttműködést, valamint a turizmust és a gazdasági kapcsolatot voltak hivatottak előmozdítani. Egyúttal Észak-Korea „legfőbb ellenségének” nevezte a délieket.

Az Újraegyesítés íve, amely Észak-Korea fővárosától, Phenjantól délre található (Fotó: Wikipédia)

Bár az észak-koreai vezető retorikája erős, annak alátámasztása egy olyan szimbolikus építmény lerombolásával, amelyet apja, Kim Dzsong-il épített – és amely nagyapja, Kim Ir-szen elveit képviseli – azt mutatja, hogy Phenjan szakít évtizedek óta követett politikájával – vélik a szakértők.

Mint ismert, a Kim dinasztia a második világháborút követő, 1948-as megalakulása óta irányítja Észak-Koreát, amely technikailag továbbra is háborúban áll Dél-Koreával. Korábban mindkét fél kinyilvánította végső célját, hogy egy napon békésen újraegyesítik a félszigetet, és egyazon család tagjainak tekintik egymást.

Kim Dzsongun legutóbbi retorikája azonban egyre távolodik az újraegyesítéstől, ehelyett egyre inkább kérlelhetetlen ellenségként tünteti fel Dél-Koreát.

Az Újraegyesítés emlékműve nevet viselő boltív 2001-ben készült el, és az elődök, Kim Dzsong-il és Kim Ir-szen erőfeszítéseit szimbolizálja Észak- és Dél-Korea újraegyesítésére.

Kapcsolódó tartalom

Azonban Kim Dzsongun határozottan véget vetett az újraegyesítés gondolatának: „Le kell bontanunk az Újraegyesítés emlékművét, és más intézkedéseket is kell hoznunk, hogy az újraegyesítés, a megbékélés és a honfitársak fogalmakat teljesen kiiktassuk a köztársaság nemzeti történelméből” – idézte az észak-koreai vezetőt a KCNA állami hírügynökség.

Már nem fontos a békés újraegyesítés

Kim Dzsong-il három alapszabályának egyike, és Kim Ir-szen által az 1970-es években az észak-koreai politikába bevezetett elv volt, hogy a nemzeti újraegyesítést békés eszközökkel, fegyverek bevetése nélkül kell elérni. Kim Dzsongun a napokban arról beszélt, hogy Észak-Korea nem akar háborút, de nem is áll szándékában elkerülni azt.

Az észak-koreai vezető szerint jelentősen megnőtt a fizikai összecsapásból eredő háború kitörésének veszélye, és megfogadta, hogy ha háborúra kerül sor, országa erőszakkal elfoglalja az egész félszigetet.

Dél-Korea nem hátrál meg

Kedden Jun Szog-jol dél-koreai államfő bejelentette, hogy országa nem fog megijedni a legújabb északi fenyegetésektől.

Ha Észak-Korea provokál, többszörösen és keményen megbüntetjük őket

– mondta Jun a dél-koreai kabinet szöuli ülésén.

Jun megjegyezte, hogy Kim Dzsongun illegálisnak nyilvánította az északi határvonalat, az ENSZ által a koreai háború végén, 1953-ban kijelölt, vitatott határt. Az elődeinél jóval keményebb álláspontot képviselő dél-koreai államfő hangsúlyozta, hogy Dél-Koreának a Kim-rezsimmel van vitája, nem pedig az észak-koreai néppel.

A dél-koreai alkotmány a félsziget valamennyi lakosát egyenlőnek tekinti, az északiakat ugyanazok a jogok illetik meg, mint a délieket, és Jun kedden azt mondta, hogy Dél-Korea szívesen látja az északi disszidenseket.

Kapcsolódó tartalom

Forrás: CNN

Kiemelt képen: Kim Dzsongun észak-koreai vezető beszédet mond a parlament ülésén Phenjanban 2024. január 15-én. Az állami média szerint Kim alkotmánymódosítást rendelt el, amely Dél-Koreát az ország elsődleges ellenségeként határozza meg, és háború esetén Dél-Korea megszállására és területének elcsatolására kötelez. (Fotó: MTI/AP/KCNA/KNS)

Ajánljuk még