Aktuális

Zárlatos töltő okozhatott tüzet az Óbudai Egyetem kollégiumában

Deutsch Tamás: Az EP azért támadja Magyarországot, mert nemet mond a migrációra és a „genderőrületre”

Az Európai Parlament azért támadja Magyarországot, mert nemet mond a migrációra, a „genderőrületre”, és mert továbbra is úgy gondolja, hogy Ukrajna ügyében azonnali tűzszünetre és béketárgyalásokra van szükség – jelentette ki Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti (EP) delegációjának vezetője Strasbourgban szerdán.

Deutsch Tamás, az Európai Parlament plenáris ülésének a jogállamiság magyarországi helyzete és a befagyasztott uniós pénzeszközökről tartott vitáját követően magyar újságíróknak nyilatkozva emlékeztetett: Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a délelőtti EP-vita során világossá tette, a még mindig visszatartott, jog szerint Magyarországnak járó uniós összegek mindaddig befagyasztva maradnak, amíg Magyarország egyebek mellett a migráció kérdésében és a „genderideológiai őrület” elutasítását illetően nem változtat álláspontján. „Ezt éveken keresztül letagadták, de most már a bizottság elnöke is kénytelen volt elismerni” – hívta fel a figyelmet.

A február elsejére összehívott rendkívüli uniós csúcs kapcsán kiemelte: Magyarország kész Ukrajna támogatására, de azt szeretné, hogy az Ukrajnának nyújtani tervezett pénzügyi segítséget az uniós költségvetésen kívül adják.

Magyarország nem szeretne közös hitelt felvenni, de készen áll arra, hogy a rá eső összeget a nemzeti költségvetésből biztosítsa Ukrajnának

– mondta.

Magyarország következetesen a béke pártján áll. Bármekkora is a „háborúpárti kórus hangja”, a borzalmas ukrajnai háborúban azonnali tűzszünetre van szükség, ezt követően pedig a béketárgyalások megkezdésének – tette hozzá.

Deutsch Tamás végezetül bejelentette: Gál Kinga fideszes EP-képviselővel közösen levélben fordul Roberta Metsola EP-elnökhöz és Tony Murphy uniós számvevőszéki elnökhöz, ugyanis – mint kifejtette – Petri Sarvamaa EP-képviselő arra ragadtatta magát, hogy a Fideszt és a magyar jobboldalt „lenácizza” egy nyilatkozatában. A levél aláírói a szükséges lépések megtételét kezdeményezik, és azt kérik: a címzettek vizsgálják meg, hogy a finn EP-képviselő nem vált-e méltatlanná munkájára – tette hozzá.

Kapcsolódó tartalom

Hidvéghi Balázs, a Fidesz európai parlamenti (EP-) képviselője azt mondta, az EP baloldali részének „sikerült újabb mélységbe jutnia” azzal, hogy a csütörtöki szavazásra előterjesztetett szövegben azt javasolják: Magyarország szavazati jogát függessze fel az Európai Unió. Csak diktatúrákban van olyan, hogy vita helyett megpróbálják elhallgattatni azokat, akik más véleményen vannak – jegyezte meg.

Közölte továbbá, az EP többsége folyamatosan és egyre durvábban támadja, sőt zsarolja az Európai Bizottságot azért, mert a testület a Magyarországnak járó források mintegy egyharmadát felszabadította.

„Minden Magyarországnak járó eurócentet ki kell fizetni. Az ideológiai zsarolás elfogadhatatlan”

– fogalmazott.

A júniusi európai parlamenti választások lehetőséget biztosítanak arra, hogy egy józanabb és a demokratikus alapelveket tiszteletben tartó Európai Parlament kezdje meg munkáját a nyarat követően – tette hozzá a fideszes politikus.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt kép: Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti delegációvezetője beszédet mond a Fidesz – Magyar Polgári Szövetség tisztújító kongresszusán a Hungexpón 2023. november 18-án. (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Ajánljuk még