Időjárás

Esővel vonul át a hidegfront, térképen mutatjuk, milyen idő várható

Az IMF vezetője szerint tavaly a vártnál némileg nagyobb mértékben nőtt a globális GDP

A globális gazdasági növekedés tavaly némileg meghaladta a vártat, és ennek pozitív következményei lesznek 2024-ben – mondta Krisztalina Georgieva, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) ügyvezető igazgatója.

A világgazdaság rendkívül ellenálló volt” – mutatott rá az IMF vezetője, aki Davosban adott interjút a Bloomberg hírügynökségnek.

Kapcsolódó tartalom

Krisztalina Georgieva az amerikai gazdaság kapcsán úgy fogalmazott, hogy puha landolást vár, mivel a kamatlábak csökkenni kezdenek.

Gita Gopinath, az IMF első helyettese a davosi világgazdasági fórum egyik keddi rendezvényén ugyancsak azt mondta, hogy megnőtt az esélye az amerikai gazdaság puha landolásának. Gopinath arról is beszélt, hogy mivel az infláció elleni küzdelem még nem zárult le, ezért kicsit korainak tartja a pénzpiacoknak azt a várakozását, hogy a világ vezető jegybankjai gyorsan kamatot kezdenek csökkenteni. Hozzátette: az IMF is számít kamatcsökkentésekre, de erre inkább valamikor az év második felében kerülhet sor.

Októberi világgazdasági kitekintésében (WEO) az IMF előrejelzése szerint a világgazdaság 2023-ban 3 százalékkal, 2024-ben 2,9 százalékkal nő. Legfrissebb előrejelzését január végéig ismerteti az IMF.

Kapcsolódó tartalom

Ajánljuk még