Időjárás

Érkezik a hidegfront és a fagy – térképen mutatjuk a hétvégi időjárást

Korányi Dávid is kivette a részét a lengyelországi Soros-hatalomátvételből

Korányi Dávid is kivette a részét a lengyelországi Soros-hatalomátvételből – erről ír a Magyar Nemzet. A portál szerint az elmúlt hónapokban több bizonyíték is előkerült arról, hogy Lengyelországban olyan hatalomátvétel zajlik, amihez Brüsszel is asszisztál. A Magyar Nemzet szerint a lengyel kormányváltást Korányi Dávidék szervezete is segíthette.

„Az Action for Democracy büszke arra, hogy támogathat olyan, párton kívül álló NGO-kat, amelyek a lengyelek nehezen kiharcolt szabadságának védelméért szállnak síkra […] az ő hangjuk kulcsfontosságú lesz a lengyel és közép-európai demokrácia megerősítésének e történelmi pillanatában” – ezt mondta Korányi Dávid a lengyel Polskie Radio 24-nek még a lengyel választások előtt.

Kapcsolódó tartalom

A magyarországi kampányban a baloldalnak adományokat gyűjtő Action for Democracy nevű szervezet vezetőjének szavait most a Magyar Nemzet idézi. Azt írják:

Korányi Dávid is kivette a részét a lengyelországi Soros-hatalomátvételből.

Lengyelországban azután robbant ki belpolitikai válság, miután Donald Tusk és kormánya tavaly év végén visszatért a hatalomba:

a baloldali kabinet azonnal tisztogatásba kezdett

a lengyel közszolgálati médiánál, nem sokkal később pedig őrizetbe vette a jobboldali kormány volt belügyminiszterét és helyettesét, de a lengyel jegybankelnököt is megpróbálta elmozdítani.

Kapcsolódó tartalom

A Magyar Nemzet hétfőn arról írt, hogy a Tusk-kormány új igazságügyi minisztere sietett meneszteni a PiS által kinevezett Dariusz Barski nemzeti ügyészt is.

Kapcsolódó tartalom

Elemzők szerint ahogy a közszolgálati televízió megszállása, úgy ez utóbbi döntés is törvénytelen volt: a nemzeti ügyészről szóló jogszabály szerint ugyanis a kinevezéséhez és a felmentéséhez az elnök jóváhagyása kellene, amit Andrzej Duda nem adott meg.

Kapcsolódó tartalom

Adam Bodnar, a Tusk-kormány igazságügyi minisztere viszont azzal érvelt: a nemzeti ügyésznek már a kinevezése is szabálytalan volt, így a leváltáshoz – az új kormány minisztere szerint – nincs is szükség elnöki jóváhagyásra.

Lengyelországban 2023 év végén megtörtént a kormányváltás, amely a Soros-hálózat visszatérését is jelentette az országban

– fogalmaz most a Magyar Nemzet. A portál mások mellett éppen Adam Bodnar igazságügyi minisztert hozza fel példaként, akiről azt írják: amellett, hogy tanulmányait Soros György egyetemén folytatta, az elmúlt években több a magyar származású milliárdoshoz köthető civil szervezet munkájában is részt vett.

Az NGO-k közül pedig a kampányban több mint egy tucatot pénzelt külföldről a magyarországi baloldalt támogató Action for Democracy is – hívja fel a figyelmet a Magyar Nemzet.

Kapcsolódó tartalom

A lap azt írja: Korányi Dávidék saját bevallása szerint volt olyan NGO, amely egy úgynevezett Fordulópont nevű kampánnyal igyekezett mobilizálni a lengyel állampolgárokat. Külön csapat foglalkozott a fiatalokkal, más civil szervezetek pedig arra kaptak pénzt, hogy – ahogy fogalmaztak – ösztönözzék a demokratikus részvételt. A Magyar Nemzet hozzáteszi:

a támogatottak a liberális politikai erők kampányát segítették.

Az Action for Democracy Magyarországon is a baloldal támogatásával vált ismertté. A választások után Márki-Zay Péter ismerte el, hogy

a szervezet dollármilliókkal járult hozzá az ellenzék kampányához.

Az ügyben született titkosszolgálati jelentésből kiderült, hogy Márki-Zay Péterék a Korányi Dávid által vezetett Aciton for Democracy-n keresztül csaknem hárommilliárd forintnyi támogatást kaptak Amerikából.

Kiemelt kép forrása: MTI /Beliczay László

Ajánljuk még