Gyász

Elhunyt a Ferencváros Európa-bajnok és KEK-győztes vízilabdázója

Irán legfőbb politikai és vallási vezetője dicsérte a húszi lázadókat a hajók elleni támadásaikért

Irán legfőbb politikai és vallási vezetője dicsérte kedden a jemeni húszi lázadókat, amiért a palesztinokkal való „szolidaritásból” és Izraellel való szembenállásuk jeleként hajókat támadnak meg a Vörös-tengeren – jelentette az IRNA állami hírügynökség.

„A jemeni nép és az Anszar al-Allah valóban nagyszerű munkát végzett, ami annak bizonyítéka, hogy Allah tanítását követik. Bízunk abban, hogy erőfeszítéseik győzelemre vezetnek” – idézte a 84 éves Ali Hamenei ajatolláh szavait az IRNA. A húszi lázadókat tömörítő Anszar al-Allah, magyarul Allah Hívei síita iszlamista mozgalmat az 1990-es években alapították Jemenben.

A húszi lázadók számos támadást hajtottak végre a Vörös-tengeren közlekedő – ismereteik szerint Izrael felé tartó vagy egyenesen Izraelt támogató – kereskedelmi és hadihajók ellen azóta, hogy Izrael a Hamász október 7-i terrortámadásának megtorlásául hadműveletet indított a palesztin iszlamista szervezet ellen a Gázai övezetben.

Kapcsolódó tartalom

A húszi támadások miatt egyre több nagy hajózási társaság dönt alternatív útvonalak mellett. A húszi lázadók hetek óta tartó vörös-tengeri támadásainak megállítására az amerikai és a brit erők csapásokat mértek jemeni infrastruktúrájukra. Emiatt azonban a lázadók közölték, hogy minden amerikai hajót meg fognak támadni.

Jelenleg csak Irán tart fent diplomáciai kapcsolatot a húszikkal, akik a térség más, Iránnal szövetséges csoportjaival együtt alkotják az úgynevezett „ellenállási tengelyt” Izraellel szemben.

Kiemelt kép: újonnan toborzott húszi fegyveresek gyűlést tartanak a jemeni fővárosban, Szanaában (Fotó: MTI/EPA/Jajha Arhab)

Ajánljuk még