Aktuális

Vasárnap hajnalban óraátállítás! Így módosul egyes vonatok és buszok menetrendje

Irán észak-iraki és szíriai célpontokat támadott

Irán hétfőn éjszaka rakétákkal lőtte az állítása szerint az észak-iraki Erbílben lévő izraeli „kémközpontokat”, valamint az Iszlám Állam nevű terrorszervezethez köthető észak-szíriai célpontokat; Erbílben többen meghaltak.

Az Erbílre kilőtt rakéták az amerikai konzulátus közelében lévő gazdag negyedben csapódtak be. A kurd regionális kormány biztonsági tanácsa szerint a támadásnak négy polgári halálos áldozata és hat sebesültje volt.

Az iráni Forradalmi Gárda közölte, hogy az iraki kurd régióban a Moszad izraeli hírszerző ügynökség egyik főhadiszállását találták el. Egy másik közleményük szerint több ballisztikus rakétát lőttek ki „terrorista” célpontokra, köztük az Iszlám Állam szíriai állásaira, és megsemmisítették őket.

Az Irán által támogatott iraki milíciák az Izrael és a Hamász között zajló háború kezdete óta számos dróntámadást indítottak az Irakban és Szíriában állomásozó amerikai csapatok bázisai ellen.

Matthew Miller amerikai külügyminisztériumi szóvivő hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok határozottan elítéli az Erbíl elleni iráni rakétatámadást.

Egy név nélkül nyilatkozó amerikai védelmi illetékes közölte, hogy az amerikai erők követték a rakétákat, amelyek Észak-Irakban és Észak-Szíriában csapódtak be, és a támadások nem tettek kárt amerikai létesítményekben.

Egy iraki biztonsági illetékes közölte, hogy Erbílt számos ballisztikus rakétával lőtték, de további részleteket nem osztott meg a támadásról. Az Irán által támogatott iraki milícia egy szintén név nélkül nyilatkozó tisztségviselője pedig arról számolt be, hogy az iráni Forradalmi Gárda tíz rakétája csapódott be az amerikai konzulátus környékén.

Az iraki kormány közleményben ítélte el az Erbíl elleni iráni agressziót, az INA iraki hírügynökség pedig azt közölte, hogy az arab ország külügyminisztériuma pedig bekérette az iráni ügyvivőt.

Egy iraki biztonsági illetékes közölte, hogy Erbílt számos ballisztikus rakétával lőtték, de további részleteket nem osztott meg a támadásról. Az Irán által támogatott iraki milícia egy szintén név nélkül nyilatkozó tisztségviselője pedig arról számolt be, hogy az iráni Forradalmi Gárda tíz rakétája csapódott be az amerikai konzulátus környékén.

Az iraki kormány közleményben ítélte el az Erbíl elleni iráni agressziót, az INA iraki hírügynökség pedig azt közölte, hogy az arab ország külügyminisztériuma bekérette az iráni ügyvivőt.

Az iraki kormány minden jogi lépést megtesz az Irak szuverenitását sértő és népének biztonságát fenyegető műveletek ellen, a többi között panaszt tesz az ENSZ Biztonsági Tanácsánál – írják.

Mohammed asz-Szudáni iraki miniszterelnök egyértelmű agressziónak, illetve Bagdad és Teherán szoros viszonyát aláásó veszélyes fejleménynek nevezte a történteket. Mint mondta, Irak fenntartja a jogot magának, hogy megtegyen szuverenitásából fakadó minden jogi és diplomáciai intézkedést. Bagdad időközben tiltakozása jeléül visszahívta teheráni nagykövetét.

Maszrúr Barzáni, az iraki Kurdisztán régió elnöke „a kurd nép elleni bűncselekményként” jellemezte az iráni csapást.

Iraki biztonsági és egészségügyi források szerint a támadásban életét vesztette Pesrav Dizají milliomos kurd üzletember és több családtagja, amikor az egyik rakéta az otthonukba csapódott.

A nap folyamán sajtótájékoztatót tartott Nasszer Kanaáni iráni külügyi szóvivő is, aki a műveletet a síita állam biztonságával indokolta. „Irán tiszteletben tartja minden ország szuverenitását, azonban joga van elhárítani a nemzetbiztonsága elleni fenyegetéseket” – fogalmazott a szóvivő.

Az ügyben megszólalt a francia külügyminisztérium is, mely közleményben elfogadhatatlannak nevezte az iráni akciót és azt vetette Teherán szemére, hogy „az iraki szuverenitás és stabilitás elleni támadás, beleértve a kurdisztáni régió elleni akciót” hozzájárul a régiós feszültség kiszélesítéséhez.

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még