Legfrissebb

Négy hónapon belül negyedszer tört ki vulkán Izland legsűrűbben lakott részén – videón a lávafolyam

Hiába csillapodott a nemrég kitört izlandi vulkán aktivitása, továbbra sem lélegezhetnek fel az ott élők

| Szerző: hirado.hu
Valamelyest csillapodott az izlandi vulkán aktivitása, a láva már nem pusztítja tovább Grindavik városát. A vasárnap feltörő, majd több hasadék mentén is ömlő lávafolyam több házat is maga alá temetett, most azonban úgy tűnik, hogy nem halad tovább. A félsziget alatt húzódó vulkánrendszer működése ugyanakkor kiszámíthatatlan. A kormány folytatja a kitelepített lakosság támogatását.  

Nem izzik már a délnyugati izlandi Grindavík városában a láva, száraz fekete kövületté változott. Úgy tűnik, a vasárnap kitört vulkán aktivitása valamelyest csillapodott.

A környék azonban még mindig nem biztonságos, a település üres.

A lakókat hetekkel azután, hogy a korábbi vulkánveszély miatt decemberben visszaköltözhettek otthonaikba, az újabb kitörés előtt ismét evakuálták.

@hirado.hu Halászvárost pusztít a vulkáni hasadékból ömlő láva Izlandon #foryou #foryourpage #izland #vulkán #hírek #hiradohu #nekedbe #fyp ♬ eredeti hang – hirado.hu – hirado.hu

Az emberek élete szinte egyik napról a másikra megváltozott. Egy férfi, akinek a háza elsőnek vált a láva martalékává, egy héttel korábban még csinosítgatta otthonát, a szerelőkkel egyeztetett. Nem sokkal később pedig a TV-ben élőben nézte végig, ahogy mindene megsemmisült.

,,Ültem és néztem a híreket, amik mutatták, ahogy minden füstbe megy. Aztán elkezdtek játszani egy dalt, amitől kitört belőlem a nevetés. A Sajnálom című dalt hallgatva néztem végig, ahogy leég a házam.’’ – emlékezett vissza a férfi.

Kapcsolódó tartalom

Az izlandi kormány hétfői ülésén megvitattatta, hogyan tud segíteni a bajbajutottakon.

,,Mindenekelőtt úgy döntöttünk, hogy meghosszabbítjuk a november óta bevezetett támogatásokat: pénzügyi támogatás, bértámogatás és lakhatási támogatás. „ – mondta Katrin Jakobsdottir miniszterelnök.

Arról is megállapodtak, hogy befejezik a város köré épített védőfalak építését, amelyek célja, hogy elterelje a lávát. Ezt a módszert a több mint 140 vulkánnal rendelkező Izlandon több helyen is alkalmazzák.

Kapcsolódó tartalom

Az ország vezetése eltökélt a segítség és a város védelme mellett, azonban nagyon nehéz helyzetben van. Az emberek egy része minél hamarabb vissza akar térni otthonába, ugyanakkor a térség alatt elterülő vulkánhálózat kiszámíthatatlan.

,,Kérdés, hogy mi fog történni ezután a várossal. A föld újra emelkedni fog, ahogy azt teszi 2020 óta. Figyelembe kell venni, hogy nagyon szokatlan, hogy három héten belül két kitörés történik ugyanazon a területen. Ez azt mutatja, hogy nagy az aktivitás a terület alatt.” – magyarázta egy természeti katasztrófákra szakosodott drónkezelő.

A szakemberek folyamatosan figyelik a területet, a kormány pedig rendszeresen egyeztet a kitelepítettekkel, de a legjobb forgatókönyv szerint is néhány hétig még biztosan nem engednek senkit a környékre.

Kiemelt kép: M1

Ajánljuk még