Gyász

Elhunyt a Ferencváros Európa-bajnok és KEK-győztes vízilabdázója

Az oroszok, az amerikaiak és a kínaiak egy asztalhoz ülnek, hogy megvitassák a Fülöp-szigeteki–kínai konfliktust

| Szerző: hirado.hu
A közelmúltban számos incidensre került sor a Dél-kínai-tengeren: kínai hajók rendszeresen vízágyúkkal lőnek a Fülöp-szigeteki utánpótláshajókra, de olyan is előfordult, hogy szándékosan ütköztek velük. A kínaiak szerint ők törvényesen járnak el.

A Csendes-óceán peremén fekvő országok, köztük Japán, Oroszország és az Egyesült Államok haditengerészeti tisztviselői keddtől a keleti-kínai Nanjingban tartanak találkozót. A harminc ország hetven képviselőjének háromnapos megbeszélése középpontjában vélhetően a Dél-kínai-tengeren tapasztalható fokozódó feszültségek, különösen a Kína és a Fülöp-szigetek közötti tengeri összecsapások lesznek – írja a Reuters.

Kína és a Fülöp-szigetek közötti kapcsolatok azután mérgesedtek el, hogy Peking közzétett egy új térképet, amelyen újabb tengeri övezeteket nyilvánított magáénak. Kína heves reakciókat váltott ki ezzel a Délkelet-ázsiai Országok Szövetségének (ASEAN) más tagországaiból is.

Peking a nyersanyagokban gazdag, 3,5 millió négyzetkilométernyi Dél-kínai-tenger szinte egészét magának követeli, és több, hadi célokra kiépített szigetet hozott létre a vitatott területen.

A világ egyik legforgalmasabb hajózási útvonalának számító tenger egyes részeire azonban a Fülöp-szigetek mellett Vietnam, Malajzia, Brunei és Tajvan is igényt tart. Kína azzal támasztja alá követelését, hogy 1930 előtt senki sem vitatta a tenger feletti szuverenitását.

Kapcsolódó tartalom

Hétfőn Manila azt közölte, hogy fejleszteni fogja a Dél-kínai-tengeren lévő szigeteket, amelyeket területe részének tekint, hogy lakhatóbbá tegye azokat csapatai számára.

A két ország kapcsolatai egyértelműen mélyponton vannak, ami drámai fordulatot jelent a Peking-barát Rodrigo Duterte elnöksége alatti hatévnyi baráti viszonyhoz képest.

Kína és a Fülöp-szigetek tengeri összeütközései kapcsán Joe Biden amerikai elnök világossá tette, hogy Amerika a két ország közötti kölcsönös védelmi szerződésben foglaltaknak megfelelően válaszolni fog a Dél-kínai-tengeren állomásozó Fülöp-szigeteki hajók, repülőgépek vagy katonák elleni bármilyen támadásra.

A kínai parti őrség egyik hajója vízágyúval lövi a Fülöp-szigeteki haditengerészet által üzemeltetett ellátóhajót a vitatott hovatartozású Dél-kínai-tengeren (Fotó: EPA/Philippine Coast Guard)

A kínaiakat mindez természetesen felháborította, és rendszeresen

azzal is vádolják az amerikai haditengerészetet, hogy hajói illegálisan hatolnak be a Dél-kínai-tengeren lévő, általuk ellenőrzött vizekre,

bár az amerikai haditengerészet szerint a nemzetközi vizeken végzett rutinműveletei összhangban vannak a nemzetközi joggal.

„Az Egyesült Államok nem részese a dél-kínai-tengeri kérdésnek, nincs joga belekeveredni a Kína és a Fülöp-szigetek között felmerülő vitákba” – mondta Mao Ning kínai külügyi szóvivő.

Tavaly a Pentagon több új amerikai bázist létesített az ország területén, a Dél-kínai-tenger és Tajvan déli partjai közelében, melyek kulcsszerepet játszhatnak egy kínai–tajvani konfliktusban.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt kép: Gyülekező kínai hajók a Fülöp-szigeteki Palawan-szigettől nyugatra, a Dél-kínai-tenger vitatott vizein. (Fotó: EPA/PCG)

Ajánljuk még