Aktuális

Fegyveres férfi ejtette túszul egy busz utasait Rio de Janeiróban

Újabb, lávát ontó hasadékok nyílhatnak meg, ráadásul mérgező gázok szabadultak el – talán sosem térhetnek haza az evakuált lakosok

Két vulkáni hasadékból ömlik a láva Izlandon, ráadásul az egyik épp egy városban van. A tengerparti település mind a négyezer lakosát ki kellett telepíteni. Több házat már elpusztított az olvadt kőzet. Kétséges, hogy a lakók valaha is visszatérhetnek a területre.

Körbejárta a világsajtót a felvétel, ahogy a láva elpusztítja az első házat az izlandi Grindavík városában. Szakértők szerint

a vasárnapi vulkánkitörés a lehető legrosszabb forgatókönyv szerint zajlik.

Nemcsak a halászváros mellett, de már a településen belül lévő hasadékból is ömlik az olvadt kőzet, amely már több épületet is maga alá temetett.

Kapcsolódó tartalom

„A városban már nincs se meleg, se hideg víz, sem áram, és természetesen üres. Emellett pedig egyszerűen veszélyes terület. Teljesen világos, hogy a következő hónapokban állandó lakhatást kell találjunk az embereknek” –  fogalmazott Fannar Jonasson, a település polgármestere.

A város mintegy 3500 fős lakosságának az elmúlt csaknem két hónapban már másodszor kellett elhagyni az otthonát, miután

tavaly novemberben is vulkánveszély miatt evakuálták őket.

Miután azonban a katasztrófa elkerülte őket, karácsonyra visszatérhettek otthonukba. A mostani helyzet után viszont nagyon úgy tűnik, hogy nem lesz már hova hazatérniük.

„Ez nagyon rossz dolog. Olyan rossz, amennyire csak lehet. Ebben a városban születtem, máig a szülőházamban élek, és nehéz belegondolni, hogy a városnak vége lehet, és valahol máshol kell újrakezdenem mindent. De ha ez a helyzet, akkor ezt fogjuk tenni” – mondta egy férfi, aki most egy átmeneti szálláson lakik a bátyjával.

Kapcsolódó tartalom

Az izlandi elnök arra emlékeztetett: a legutolsó alkalom, amikor a láva lakott települést ért el, 51 éve történt.

„Nemzedékről nemzedékre leküzdöttük a nehézségeket, miközben élveztük ennek a lenyűgözően szép országnak az áldásait. Most várunk, és alkalmazkodunk a helyzethez” – mondta az államfő.

Kapcsolódó tartalom

A kormány tagjait hétfőre összehívták, hogy megvitassák, miként segíthetnek az otthonukat elhagyni kényszerült embereken. Közben pedig

folyamatosan figyelik a vulkán működését,

miután a főváros is vészesen közel, mindössze 40 kilométerre van a katasztrófa sújtotta Grindavíktól.

„Nagyon közel vagyunk Grindavíkhoz. Figyelemmel kísérjük a folyamatokat. A gátak, amelyeket építettünk – bár nem tudtuk befejezni –, némi védelmet nyújtanak a városnak” – fogalmazott Katrín Jakobsdóttir miniszterelnök.

Kapcsolódó tartalom

Miután a vulkánrendszer az egész félsziget alatt elterül, így a szakemberek szerint

lehetséges, hogy újabb hasadékok nyílnak meg, de a tűzhányóból feltörő mérgező gázok is rontják a környéken a levegőt.

Kiemelt kép: Izzó láva tör fel a kőzetrepedésekből a Reykjanes-félszigeten, Grindavík délnyugati halászváros közelében 2024. január 14-én (Fotó: MTI/EPA/Anton Brink)

Ajánljuk még