Aktuális

Itt nézheti vissza Orbán Viktor ünnepi beszédét

Kereskedelmi és vízummentességi megállapodást írt alá Kína és Svájc

Kína és Svájc megállapodást írt alá a két ország közötti kereskedelmi szerződés kiterjesztéséről, Kína pedig ezentúl egyoldalú vízummentességet biztosít Svájcnak – közölte a svájci kormány és a kínai állami média hétfőn.

Li Csiang kínai miniszterelnök Bernben találkozott Viola Amherd svájci államszövetségi elnökkel, és megállapodtak a két ország közötti szabadkereskedelmi kapcsolatok elmélyítéséről. E célból megállapodtak egy közös tanulmány véglegesítésében. „Ez egy fontos lépés újabb tárgyalások felé” – közölte a svájci kormány.

Kína azt is bejelentette, hogy ezentúl egyoldalú vízummentességet biztosít Svájcnak, amely pedig könnyebb vízumügyintézést biztosít a kínai állampolgároknak és befektetőknek. A két vezető a davosi Világgazdasági Fórumot (WEF) megelőzően tárgyalt egymással.

Megállapodtak abban is, hogy még az idén újabb kétoldalú találkozóra kerítenek sort, amelyen lesz külügyminiszteri szintű stratégiai egyeztetés, és munkacsoport-találkozókat tartanak pénzügyi, energetikai, oktatáspolitikai témában, valamint az ENSZ Biztonsági Tanácsának ügyeiről is konzultálnak.

Kapcsolódó tartalom

A kínai miniszterelnök szerint a két országnak még több közös területen kellene együttműködnie, mint például a vámügyek, illetve elősegíteni és megerősíteni az együttműködést a zöld átmenet, a pénzügyek és a digitális gazdaság terén.

„A diplomáciai kapcsolatok 74 évvel ezelőtti megteremtése óta a kétoldalú kapcsolatokban nagy előrelépést sikerült elérni” – mondta Li. Li a legmagasabb rangú kínai tisztségviselő, aki Svájcba utazott Hszi Csin-ping elnök 2017-es látogatása óta.

Kiemelt kép: Viola Amherd svájci elnök Li Csiang kínai miniszterelnököt fogadja a Bern közelében levő Kehrsatzban (Fotó: MTI/EPA/Keystone/Peter Klaunzer)

Ajánljuk még