Aktuális

Fegyveres férfi ejtette túszul egy busz utasait Rio de Janeiróban

Észak-koreai hekkerek segíthetik a délkelet-ázsiai bűnszervezeteket az ENSZ egyik hivatala szerint

Észak-koreai hackerek pénzmosó- és illegális bankhálózatok adatait osztják meg csalókkal és kábítószer-kereskedőkkel Délkelet-Ázsiában – derül ki az ENSZ hétfőn közzétett jelentéséből, amely szerint a kaszinók és a kriptovaluta-tőzsdék kulcsfontosságúak a szervezett bűnözésben.

Az ENSZ Kábítószer-ellenőrzési és Bűnmegelőzési Hivatala (UNODC) részletezés nélkül azt közölte, hogy a Mekong térségben – ideértve Mianmart, Thaiföldet, Laoszt és Kambodzsát – több esetben is megfigyelt ilyen jellegű információterjesztést, amelyet hackerek, köztük az észak-koreai Lazarus csoport hajtott végre.

Az UNODC közlése szerint esetinformációk és a blokkláncadatok elemzésével azonosította a tevékenységet. A Lazarus csoportot, amelyet az Egyesült Államok szerint Észak-Korea titkosszolgálata irányít, azzal vádoljk, hogy részt vett egy sor nagy horderejű kiberrablásban és zsarolóprogram-támadásban.

Az észak-koreai hackerek által ellopott pénzek kulcsfontosságú forrást jelentenek Phenjan fegyverprogramjai számára.

Az UNODC jelentése szerint adélkelet-ázsiai kaszinók és szerencsejáték-barlangok, valamint a szabályozatlan kriptovaluta-tőzsdék a szervezett bűnözés által használt banki rendszer fundamentumává váltak a régióban.

A kaszinók képesnek és hatékonynak bizonyultak hatalmas mennyiségű kriptovaluta és hagyományos készpénz leplezett mozgatására és tisztára mosására, csatornákat teremtve arra, hogy bűncselekmények révén hatákonyan integrálhassanak milliárdokat a formális pénzügyi rendszerbe – olvasható az UNODC közleményében.

Kapcsolódó tartalom

A szervezett bűnözés beszivárgott a szerencsejáték-szektorba, ezzel teret nyerve az ipari méretű pénzmosásoknak és földalatti banki műveleteknek, amelyek kapcsolatban állnak a kábítószerkereskedelemmel és a számítógépes csalássokkal – áll a közleményben.

Az UNODC jelentésében példaként hozott fel engedéllyel rendelkező fülöp-szigeteki kaszinókat és szerencsejátékbarlang-üzemeltetőket,

amelyek 2016-ban a bangladesi központi bank ellen elkövetett kibertámadás során mintegy 81 millió dollár (28 milliárd forint) tisztára mosását segítették. A támadást a Lazarus csoportnak tulajdonították.

A kaszinók és a kriptovaluta-tőzsdék elterjedése megerősítette a szervezett bűnözői csoportokat Délkelet-Ázsiában – mondta az UNODC délkelet-ázsiai és csendes-óceáni regionális képviselője, Jeremy Douglas a Reuters hírügynökségnek.

A kép illusztráció. (Fotó: Shutterstock)

Ajánljuk még