Legfrissebb

Tovább nőtt a krasznogorszki merénylet halálos áldozatainak száma, befejeződött az áldozatok elszállítása

Folytatódnak a tisztogatások Lengyelországban

Miközben Magyarország újra a célkeresztben van, a felháborító lengyelországi események senkit nem érdekelnek Brüsszelben – erre hívta fel a figyelmet Deutsch Tamás, a Fidesz EP-képviselője. Éppen egy hétfő reggeli interjúban ismerte el a baloldali lengyel kormány igazságügyi minisztere, hogy mindent le akar bontani, amit az előző kormány nyolc év alatt felépített. A Magyar Nemzet összeállítása szerint Adam Bodnar egyik első célpontja a köztelevízió volt, ahol jogellenesen hajtottak végre tisztogatásokat, aztán a miniszter törvénytelenül menesztett egy ügyészt, és nagy szerepe volt abban is, hogy az elnöki palotából hurcoltak börtönbe két ellenzéki képviselőt.

„Magyarországtól lesz hangos jövő héten az Európai Parlament, Lengyelországgal kapcsolatban pedig kussolnak” – hangsúlyozta Deutsch Tamás.

A következő strasbourgi plenáris ülés nettó magyargyűlölő, hazugságokra és rágalmakra építő magyar vita lesz megint – fogalmazott Deutsch Tamás vasárnap a Hír TV-ben. A Fidesz európai parlamenti képviselője ezzel összefüggésben a Lengyelországban zajló eseményekről azt mondta:

az új, Donald Tusk vezette balliberális kormány lábbal tiporja a jogállamiságot.

„Ja, hogy persze ez azzal jár, hogy egyébként fizikai és rendőri erőszakkal foglalják el a közmédiát, hogy a közmédia működésére vonatkozó jogszabályokat fenéken billentik, és azokat nem tartják be, törvénymódosítás nélkül új jogi rezsimet alkalmaznak, csak azért rúgnak ki embereket, mert egy korábbi kormányzat időszakán voltak alkalmazásban, hogy felszámolják azt a céget, hát a jogállamiság szárnyal Varsóban” – részletezte a lengyelországi helyzetet Deutsch Tamás.

Kapcsolódó tartalom

Brüsszel hallgatásával szemben nem hagyta szó nélkül a Soros-hálózat hatalomátvételi kísérletét az a több tízezer tüntető sem, akik múlt csütörtökön vonultak Varsó utcáira azért, mert szerintük

Donald Tusk kormánya alkotmányellenes módon kezdett politikai tisztogatásba.

Mindezt Adam Bodnar egy percig sem rejtette véka alá. Az új balliberális kormány igazságügyi minisztere a Politico hírportálnak adott interjúban azt mondta: „Fel kellett számolnunk a közszolgálati televíziót.” Majd a tisztogatás folytatására utalt, amikor jelezte: a megoldás valószínűleg eltart még egy ideig.

Kapcsolódó tartalom

A Magyar Nemzet megjegyzi: Bodnar szintén sietett meneszteni a PiS által kinevezett Dariusz Barski ügyészt. Csakhogy a döntés törvénytelen volt, ugyanis a nemzeti ügyészről szóló jogszabály szerint a kinevezéséhez és a felmentéséhez az elnök jóváhagyása szükséges, amit Andrzej Duda nem adott meg.
Duda az X-en közölt bejegyzésében

a törvények durva megsértésével vádolta az igazságügyi minisztert.

A lengyel alkotmányra hivatkozva azt írta: „Bodnar fellépése a miniszterelnök és az elnök részvétele nélkül újabb durva jogsértést jelent.”
Elemzők szerint ugyancsak a Soros-hálózat hatalomátvételi kísérletei közé tartozik a lengyel jegybank elnökének meghurcolása, illetve a jobboldali kormány volt belügyminiszterének és helyettesének letartóztatása is, akiket az elnöki palotában vettek őrizetbe a múlt héten, és azóta vidéki börtönökben tartják őket fogva.

Kapcsolódó tartalom

Azok a korábbi és jelenlegi támadások, amelyeket Lengyelország és Magyarország ellen alkalmaz Brüsszel, egyértelműen politikai támadások – Szikra Levente szerint. Az Alapjogokért Központ elemzője a Kossuth Rádióban azt mondta: ami jelenleg Lengyelországban zajlik a jogállamiság helyreállítására hivatkozva, az erősen vitatható és megkérdőjelezhető.

„Túl nagy az ügybuzgalma a Tusk-kormánynak, azt lehet mondani, és tulajdonképpen jogállamellenes eszközökkel próbálnak operálni. Ők azt mondják, hogy a jogállamot állítják helyre, a valóság azonban az, hogy Lengyelországban sem szűnt meg a jogállam, tehát nem kell helyreállítani” – magyarázta az elemző.

Kapcsolódó tartalom

Szikra Levente hozzátette:

Donald Tusk egyfajta tartozással érkezett vissza Lengyelország élére, amit Brüsszel irányában kell teljesítenie.

Ha nem így tenne, nagyon hamar kiderülne, hogy csak egy politikai kampány volt Varsó jogállamisági lejáratása. Mindez – tette hozzá az elemző – kísértetiesen emlékeztet a magyar baloldal legutóbbi, külföldről finanszírozott választási kampányára.

Kiemelt kép: A lengyel ellenzéki Jog és Igazságosság (PiS) párt támogatói az októberi választások eredményeképpen hatalomra került négypárti koalíciós kormány intézkedései miatt tüntetnek a parlament varsói épületénél 2024. január 11-én (Fotó: MTI/EPA/PAP/Radek Pietruszka)

 

Ajánljuk még