Aktuális

Szentkirályi Alexandra a Fidesz–KDNP főpolgármester-jelöltje

Bevetették az oroszok a Teknőst – a világon még soha, senki nem használt ilyen különleges eszközt

| Szerző: hirado.hu
Az orosz hadsereg a világon elsőként vetett be egy robotjárművet, melyet arra fejlesztettek ki, hogy lőszert szállítson harctéren aktív csapatoknak.

Konsztantyin Bagdasarov, az oroszországi székhelyű Argo robotfejlesztő vállalat vezérigazgatója a RIA Novosztyi orosz állami médiaügynökségnek elmondta, hogy a Teknős nevű robotjármű a Luhanszki Népköztársaságban került bevetésre.

A vezérigazgató újságíróknak elmondta: „a Teknős robot prototípusa most a Luhanszki Népköztársaságban dolgozik a frontvonalon az orosz csapatok egyik egységében. Fő feladata a lőszer és az élelmiszer szállítása. A robot leginkább aknákat szállít az aknavetős katonák számára. A hadsereg elégedett a fejlesztéssel.

Kapcsolódó tartalom

Bagdasarov szerint a robot a fronton dolgozik, és 500 kilogrammos terhet képes szállítani öt kilométeres távolságig. Mivel a Teknős robot elektromos, nem csap zajt, kis „termete” miatt pedig nehéz észrevenni az ellenséges erőknek – mondta a vállalat vezérigazgatója, aki azt is tisztázta, hogy a robot a Teknős nevet korlátozott sebessége miatt kapta. A robotjármű ugyanis maximum 10 kilométer per órával képes haladni.

A vállalat bejelentette további harci műveletekre tervezett, korszerűsített robotok fejlesztését is, melyek a Teknős továbbfejlesztett változatai lesznek, saját jelforrással, aktív távérzékelési és műholdas kommunikációs rendszerrel.

Forrás: Eurasiantimes.com

Kapcsolódó tartalom

A kiemelt kép illusztráció.

Ajánljuk még