Aktuális

A köztársasági elnök kiírta a választások időpontját

A politikai tisztogatások közepette találkozott a lengyel miniszterelnök és az államfő

A volt lengyel belügyminiszter és helyettese szabadon bocsátását szorgalmazta a lengyel elnök Donald Tusk kormányfőnél. Andrzej Duda hétfőn az elnöki palotában fogadta a miniszterelnököt, akivel kül- és belpolitikai kérdésekről egyeztetett. A két politikus közötti konfliktusban azonban egy új front nyílt azután, hogy az eddigi nemzeti ügyész felmentését az elnök törvénytelennek nevezte.

Andrzej Duda államfő hétfőn délelőtt fogadta az elnöki hivatalban a baloldali lengyel miniszterelnököt. Donald Tusk kormányfő már korábban jelezte, hogy e heti ukrajnai látogatása előtt szeretne egyeztetni az elnökkel.

Kapcsolódó tartalom

A találkozó utáni államfői tájékoztatón azonban a belpolitikai feszültség volt a fő téma.

Andrzej Duda azt mondta: most is nyomatékosan megkérte az egy hónapja hivatalban lévő miniszterelnököt, hogy bocsássák szabadon az évekkel ezelőtt államfői kegyelemben részesített két ellenzéki képviselőt.

A korábbi belügyminisztert és helyettesét a múlt héten az elnöki palotából hurcolták börtönbe. Andrzej Duda emellett azt is törvénytelennek nevezte, hogy a kormány megpróbálta felmenteni hivatalából a nemzeti ügyészt.

„Megmondtam az ügyészeknek, hogy egyáltalán nem volt velem konzultáció az államügyészségen végrehajtott változtatásokról.

Én mint elnök, nem kaptam semmilyen írásos dokumentumot, megkeresést, kérést, és én sem fogalmaztam meg az álláspontomat semmilyen írásos formában, tehát nem történt semmilyen jogi lépés.

A törvény viszont egyértelmű: a nemzeti ügyészt csak a miniszterelnök és az elnök közötti konzultációt követően lehet felmenteni, és az elnök írásos jóváhagyása szükséges. Ilyen azonban nincs”

– mondta az államfő.

Adam Bodnar, a Tusk-kormány igazságügyi minisztere azzal érvelt, hogy a nemzeti ügyésznek már a kinevezése szabálytalan volt, így a leváltáshoz szerinte nincs is szükség az elnöki jóváhagyásra.

Donald Tusk is nyilatkozott a találkozóról. Azt mondta, hogy elvárja az elnöki és az ellenzéki támogatást az új kormány igazságügyi reformjához, amely elválasztja az igazságügyi miniszteri és a főügyészi funkciót.

„Nagyon szeretném, ha az elnök és az ellenzék együtt dolgozna velünk azon a törvényjavaslaton, amely függetlenné teszi a lengyel ügyészséget a politikusoktól. Ez az ellenzék és az elnök érdeke is” – mondta Donald Tusk.

Közben a lengyel ügyészség vezetői bejelentették: Ursula von der Leyenhez, az Európai Bizottság elnökéhez, valamint az Európai Parlament képviselőihez fordulnak a kormányváltás óta történt lengyelországi jogsértések miatt.

A dokumentumban aláhúzzák: Brüsszel korábban többször is foglalkozott a lengyelországi jogállamiság helyzetével, most viszont, amikor – mint írják – kirívó módon sérül a jogállamiság Lengyelországban, az Európai Bizottság hallgat.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt kép: Andrzej Duda lengyel elnök (b) Donald Tusk lengyel miniszterelnököt fogadja a varsói elnöki palotában 2024. január 15-én (Fotó: MTI/EPA/PAP/Pawel Supernak)

Ajánljuk még