Gyász

Elhunyt a Ferencváros Európa-bajnok és KEK-győztes vízilabdázója

Újabb vulkánkitörést jelentettek, kitelepítették a közeli város lakóit Izlandon

Az izlandi meteorológiai szolgálat újabb vulkánkitörést jelentett vasárnap reggel az ország délnyugati részéből, Grindavík városánál.

Az izlandi közszolgálati műsorszolgáltató azt közölte, hogy a Reykjavíktól 40 kilométerre délnyugatra fekvő halászváros mintegy négyezer lakosát az éjszaka kitelepítették.

A láva vasárnap délutánra elérte Grindavík halászkikötőt, és három lakóházat felperzselt. A négyezer lélekszámú Grindavík lakosait legutóbb november 11-én menekítették ki elővigyázatosságból, amikor a magma előrenyomulása a földkéreg alatt több száz földrengést idézett elő, ami a vulkáni kitörés előjele. A földmozgás több kárt okozott a városban, repedések keletkeztek az utakban és az épületekben.

Kapcsolódó tartalom

A december 18-i kitörés után a lakosok visszatérhettek a házaikba, majd vasárnapra virradóra sürgősséggel ismét evakuálták őket. A legutolsó alkalom, amikor a láva lakott települést ért el, 51 éve történt – mondta a köztelevízióban elhangzott beszédben Gudni Jóhannesson elnök, aki reményre bíztatta az lakosokat.

Izlandon 33 aktív vulkánrendszer található, Európában a legtöbb, és átlagosan minden negyedik-ötödik évben történik vulkánkitörés. A mostani két év alatt az ötödik vulkánkitörés az országban, a legutóbbi decemberben történt, szintén Grindavík közelében.

Ajánljuk még