Aktuális

Busszal ütközött egy személyautó az autópályán, egy ember súlyosan megsérült

A gázai harcok leállítását és palesztin állam megalakítását sürgette az egyiptomi és a kínai külügyminiszter

A gázai harcok leállítását és palesztin állam megalakítását sürgette az egyiptomi és a kínai külügyminiszter Kairóban. A felek közös közleményben egyúttal a Vörös-tenger hajózási szabadságáért és a térség biztonságáért is szót emeltek.

Számeh Sukri egyiptomi külügyminiszterrel közös sajtótájékoztatóján Vang Ji, a kínai diplomácia vezetője azt mondta, a palesztin államnak az 1967-es határok között kell megalakulnia, Kelet-Jeruzsálem fővárossal.

Kapcsolódó tartalom

A tárcavezetők a Vörös-tenger térségével kapcsolatban aggodalmuknak adtak hangot és óva intettek a feszültség kiszélesítésétől.

Az Irán által támogatott jemeni húszi lázadók számos támadást intéztek a Vörös-tengeren közlekedő – szerintük Izrael felé tartó, vagy Izraelt védő – kereskedelmi és hadihajók ellen azóta, hogy Izrael hadműveleteket kezdett Gázában az övezetet uraló Hamász iszlamista terrorszervezet katonai és politikai gépezetének felszámolására.

Válaszul a lázadók akcióira péntekre virradóra a brit és az amerikai fegyveres erők számos húszi katonai célpont ellen hajtottak végre légicsapásokat Jemenben. Az Egyesült Államok szombaton újabb támadásokat intézett húszi katonai létesítmények ellen, David Cameron brit külügyminiszter pedig vasárnap újabb műveleteket helyezett kilátásba.

Kapcsolódó tartalom

Támadásaikat a húszik Izrael Gázai övezet ellen vívott háborújával és a palesztinok iránti szolidaritással indokolják.

Vang Ji szombaton indult afrikai körútjára, melynek első állomása Egyiptom, ezt követően pedig a tervek szerint Tunéziába utazik tovább, majd felkeresi Togót és Elefántcsontpartot is.

Kapcsolódó tartalom

Ajánljuk még