Aktuális

A köztársasági elnök kiírta a választások időpontját

Rekordhideg és ítéletidő tombol az USA-ban, Iowában az előválasztást is veszélyezteti a zord időjárás

Sarkvidéki hideg tombol az Egyesült Államok nagy részén, a meteorológusok szerint lesznek olyan helyek, ahol mínusz 45 fokot mérnek majd. Az ország modernkori történetében nem volt még olyan hideg, mint ami hétfőn várható. Sok helyen hó és jeges utak nehezítik a közlekedést, százezrek vannak áram nélkül a zord időjárásban. Közben Iowa államban olyan extrém időjárási helyzet alakult ki, hogy a republikánus elnökjelöltek lemondták kampányrendezvényeiket.

Csak lépésben haladhatnak az autók Iowában, az Amerikai Egyesült Államok egyik középnyugati államában, ahol két hóvihar is végigsöpört. Rövid idő alatt több mint 30 centiméternyi hó esett, gépekkel és lapátokkal is tisztítják az utakat, járdákat – nem sok sikerrel, ugyanis  rengeteg az utánpótlás. Egyelőre csak azt lehet tudni, hogy még nagyon sok hó fog esni.

„Nemrég voltam az üzletben, az emberek úgy vásárolnak, mint a koronavírus járvány alatt. Mindent felhalmoznak, mert nem tudják, mit hoz a hóvihar. Bizonytalan, hogy ki tudnak-e menni majd a házukból. Egyelőre nehezen, de lehet közlekedni. Az utak nagyon csúsznak” – nyilatkozta egy helybéli lakos.

Kapcsolódó tartalom

Most a szokásosnál is nagyobb figyelem irányul a hóval borított Iowa államra, hétfőn ugyanis ott kezdődik az előválasztások folyamata, amelynek során minden államban voksolnak a republikánus szavazók az elnökjelöltjükről.

Donald Trump, az Egyesült Államok volt elnöke nagy előnnyel vezet a republikánus elnökjelölt-aspiránsok között, de pénteken a négy kampányrendezvénye közül hármat kénytelen volt lemondani az ítéletidő miatt. A héten megjelent felmérés szerint jelenleg 49 százalékon áll a támogatottsága.

Trump ezzel megelőzi Nikki Haley volt ENSZ-nagykövetet, akit a szavazók 12 százaléka támogat, és Ron DeSantis floridai kormányzót, akit a megkérdezettek 11 százaléka látna szívesen elnökjelöltként.

Ők is lemondták kampánygyűléseiket a hóvihar miatt.

Egyelőre nem lehet tudni milyen hatással lesz az extrém időjárás az előválasztásra. Iowa államban 1500 helyszínen személyesen voksolhatnak majd a választók, az elnökjelöltek pedig arra buzdítanak mindenkit, hogy menjenek el szavazni. Az előrejelzések szerint hétfőn lesz az Egyesült Államok modern történetének leghidegebb napja.

Kapcsolódó tartalom

Ítéletidő tombol az ország nagy részén, a nyugati Oregon államtól a Középnyugaton keresztül a keleti Maine államig. 70 millió embert közvetlenül érint az extrém időjárás. Chicagóban 2 ezer repülőjáratot töröltek a hideg miatt.

„A tél leghidegebb napjai állnak előttünk. A hidegfront egészen szerdáig tart majd, nagyon hideg, mínusz 20 fok körül alakul majd hajnalonként a hőmérséklet” – mondta Jose Tirado, a chicagói katasztrófavédelem vezetője.

Kétszázezren vannak áram nélkül Michigan és Wisconsin államokban. New York kormányzója rendkívüli állapotot hirdetett a sarkvidéki hideg miatt.

„Felszólítottam a Nemzeti Gárdát legyenek készültségben, mert nagyon nagy mennyiségű hó fog esni” – mondta Kathy Hochul New York-i kormányzó, hozzátéve: a térségben komoly áramkimaradásra kell számítani a rendkívül erős szél miatt.

A hét végén, több helyen mínusz 45 fokig süllyed a hőmérséklet, és a meteorológusok arra figyelmeztetnek, hogy életveszélyes helyzetek alakulhatnak ki a hideg miatt.

Kiemelt képen: Sűrű hóesésben dolgoznak a hóekék az Iowa állambeli Cedar Rapidsben, 2024. január 9-én. A Colorado állam délkeleti részétől kiinduló hóvihar északkelet felé tartva várhatóan eléri Michigan államot, és akár 30 centis hótakaróval boríthatja be az érintett térségeket. (Fotó: MTI/AP/The Gazette/Nick Rohlman)

Ajánljuk még