Aktuális

Fegyveres férfi ejtette túszul egy busz utasait Rio de Janeiróban

Sosem látott mértékben pörögnek az LNG-projektek: közel 70 százalékkal bővül a piac

| Szerző: hirado.hu
Globálisan tarol az LNG: a következő öt évben több mint 200 millió tonna új földgázexport-kapacitás fordul termőre, míg 2030-ra újabb 300 millió tonna új LNG-kapacitás állhat üzembe. Ez nagyjából 70 százalékos növekedés a mostanihoz képest.

Miközben a múlt hónapban a résztvevők elégedetten dőltek hátra, ugyanis a COP28 klímacsúcs zárónyilatkozatába bekerült a fosszilis energiahordozóktól való teljes függetlenedés igénye, nem messze onnan, Katarban munkások tömege dolgozott a világ legnagyobb LNG-termináljának építésén.

(Fotó: EPA/Marcin Bielecki)

Mindeközben az olajkereslet a csúcsához közelít, a szénfogyasztás pedig idén már lassú csökkenésnek indulhat, a globális energiaszektor több száz milliárd dollárt költ arra, hogy a fosszilis földgázt bent tartsa a világ energiamixében.

Az eredményesség alapvetően attól függ, hogy milyen mértékben tudják ellátni cseppfolyós földgázzal a zöldfordulatra még nem készen álló országokat. A globális energetikai folyamatokat nagyjából így lehet összefoglalni. Tény, hogy a Bloomberg adatai szerint a következő öt évben több mint 200 millió tonna új földgázexport-kapacitás fordul termőre, míg 2030-ra további újabb 300 millió tonna új LNG-kapacitás állhat üzembe. Ez nagyjából 70 százalékos növekedés a mostanihoz képest.

Kapcsolódó tartalom

Pokolian sok LNG áll majd rendelkezésre Katarban és az Egyesült Államokban is

– mondta Anne-Sophie Corbeau, a Columbia Egyetem Energiapolitikai Központjának kutatója.

A robbanás a 60-as években következett be. Addig ugyanis a földgázszállítás egyetlen lehetősége a vezetékes transzport volt. Ekkor azonban rájöttek, hogy a tüzelőanyagot mínusz 160 Celsius-fokra hűtve folyékony formában mintegy hatszázszor sűrűbben is lehet tárolni. A gáz így már könnyebben hajóztathatóvá válik.

A repesztéses technológia az Egyesült Államokban használata ellátásbőséget okozott. Fogyasztói oldalról pedig a kínai energiaigény növekedése, a széntől való elfordulás, és a fukusimai katasztrófa utáni atomenergia-ellenesség egyaránt növelte a gázkeresletet.

Az igazi áttörés az ukrajnai háborúval jött el, amikor Európa elfordult az orosz gáztól – a gázpiac az érdeklődés középpontjába került, ellátási hiány fenyegetett, az árak az egekbe szöktek.

A gyors megoldást a sebtében „összedobott” LNG-terminálok jelentették. Árulkodó adat, hogy az Európai Unió LNG-importja 2022-ben mintegy 60 százalékkal ugrott meg.

Kapcsolódó tartalom

A Rystad Energy becslései szerint nagyjából 2019 és 2025 között globálisan összesen 290 milliárd dollárt fektetnek be a különböző LNG-fejlesztésekbe, ami hozzávetőlegesen Finnország GDP-jével egyezik meg. Habár ma a globális energiaigény három százalékát fedezik LNG-vel, de egyes országok, például Banglades vagy éppen Pakisztán gazdasága teljes mértékben a cseppfolyós üzemanyagra épült, és azonnal megérzik, ha egy-egy szállítmány késik.

Sokan a folyékony gázt híd-üzemanyagként emlegetik, ami megkönnyíti az olaj és a szén elhagyását. Ez a híd most egyre hosszabbnak tűnik, és közben egyre elfogadottabb nézetté válik az is, hogy a gázra a megújulók használatakor is a biztonsági háló szerepe jut.

Kapcsolódó tartalom

A gáz használata valóban jóval tisztább: a szénhez képest 50 százalékkal kevesebb káros anyagot juttat a levegőbe.

Ugyanakkor a Nemzetközi Energiaügynökség friss becslése szerint az LNG használatából adódó éghajlati hatás körülbelül évi 1,5 milliárd metrikus tonna szén-dioxid-egyenérték. Ha ezt a logikát használjuk, és a néhány éven belül rendelkezésre álló kapacitásokat is hozzászámoljuk, akkor további 1,2 millió tonna szén-dioxid-egyenértéket kapunk – ez már több, mint Japán éves kibocsátása.

Közben persze környezetvédők egyre erőteljesebben kongatják a vészharangot. Eddig nagyjából eredménytelenül, ugyanis már a befektetők sem zárkóznak el az LNG-projektek finanszírozásától, ellentétben a szenes alapú fejlesztésekkel. Pedig jelen pillanatban úgy tűnik, az LNG hosszabb távú használatát sokkal inkább a forrás hiánya, mintsem a környezetvédők zúgolódása csökkenthetné. A pénzügyi szektor könnyedén meg tudja védeni az LNG-beruházások finanszírozását, neves elemzők szerint ugyanis a cseppfolyós földgáz iránti igény még hosszú évekig növekszik. A Morgan Stanley szerint jövőre hiány várható, a Wood Mckenzie viszont közölte, hogy a gázigény 2045-ben éri majd el a csúcsát.

Kapcsolódó tartalom

„Mindenki azt próbálja kitalálni, mi lesz 25 év múlva, miközben azt sem tudjuk, néhány éven belül mivel számoljunk”

– hangsúlyozta Ogan Kose, az Accenture gázüzletágának igazgatója.

Az állami tulajdonú QatarEnergy és befektetői körülbelül 45 milliárd dollárt költenek az LNG-kapacitások növelésére. Ras Laffan iparvárosban 30 ezer munkás kemény körülmények között dolgozik, és az előrejelzések szerint számuk az idén 45 ezer főre nőhet. A napközbeni akár 50 fokos hőség miatt sokszor éjszaka dolgoznak, és a veszélyes körülmények miatt rendszeresen felhúzzák a fekete zászlót, ami a munka felfüggesztésére utal.

Sosem volt és valószínűleg nem is lesz még egy ekkora projekt” – mondta a Chiyoda-projekt tanácsadója.

Kiemelt kép: a horvátországi LNG-terminál Krk-szigetén. (Forrás: AP)

Ajánljuk még