Időjárás

Érkezik a hidegfront és a fagy – térképen mutatjuk a hétvégi időjárást

Minisztereket börtönöztek be Vietnamban a túlárazott koronavírus-tesztek miatt

Két volt minisztert is börtönbüntetéssel sújtottak Vietnamban a koronavírus-tesztek körüli botrány miatt, amely során több tucat tisztviselőt bűnösnek találtak – jelentette pénteken a délkelet-ázsiai ország közbiztonsági minisztériuma.

Nguyen Thanh Long volt egészségügyi minisztert 18 évig tartó börtönbüntetéssel és mintegy 780 millió forintnak megfelelő bírsággal sújtották, Chu Ngoc Anh egykori tudományos és technológiai minisztert pedig három év szabadságvesztésre ítélték – áll a közbiztonsági tárca pénteki közleményében.

Kapcsolódó tartalom

A botrány középpontjában a Viet A nevű magánegészségügyi cég áll, amely az ítélet szerint tisztviselőkkel összejátszva

túlárazottan értékesített koronavírus-teszteket az államnak.

„Tévedtem, sajnálom” – idézte a volt egészségügyi miniszter bírósági tárgyaláson elhangozott szavait a Phap Luat Online című lap.

Kapcsolódó tartalom

Az elmúlt években Vietnamban nagyszabású korrupcióellenes kampány indult, amely magas rangú kormányzati tisztviselőket is érintett. Az akció eddig több száz, korrupcióval gyanúsított tisztségviselő, köztük Nguyen Xuan Phuc volt államelnök, illetve két alelnök lemondásához vezetett.

A bíróság 18 hónap és 15 év közötti börtönbüntetéssel sújtott további 35 járványvédelmi tisztviselőt

– közölte a minisztérium.

Kapcsolódó tartalom

A Viet A vezérigazgatóját 29 évig terjedő börtönbüntetéssel sújtották, amelyet decemberben további 25 évvel meghosszabbítottak.

A pandémia idején a Viet A 4,5 millió tesztet értékesített Vietnamban az eredeti ár háromszorosáért, ezzel több mint 50 millió dollár illegális bevételt termelve – közölte a minisztérium.

Kiemelt kép forrása: Vizsgálati mintát vesznek koronavírus-tesztre egy férfitől Hanoiban 2021. szeptember 13-án. Vietnamban felgyorsítják a koronavírus elleni oltási kampányt annak érdekében, hogy a hónap végéig feloldhassák a nagyobb városok zárlatát. Fotó: MTI/EPA/Luong Thai Linh

Ajánljuk még