Gyász

Elhunyt Gát György

„Még sosem láttam ehhez hasonlót” – áradásokkal és hóviharokkal csapott le az ítéletidő

Áradások sújtották az elmúlt hetekben az Egyesült Államok keleti partvidékét, és most újabb téli viharok miatt adtak ki figyelmeztetést. Az előrejelzések szerint pénteken sarkvidéki légáramlat éri el az ország középső és keleti területeit, amely akár -20 fokot és hóviharokat is eredményezhet az érintett térségekben.

A Maine állambeli Owls Head egyik lakója a telefonjával rögzítette a drámai pillanatot, amikor a tenger magával sodor egy házat, majd a sziklás partra veti azt.

„Még sosem láttam ehhez hasonlót” – kommentálta a képsorokat a felvétel készítője.

Az Egyesült Államok keleti partvidékét hetek óta visszatérő viharok sújtják. A szokatlanul tartós, nagy mennyiségű csapadék miatt a térségben több mint 150 folyó lépett ki a medréből. A New Jersey államon áthaladó Passaic folyó teljes városrészeket öntött el.

Kapcsolódó tartalom

A napokig tartó káosz után a vízszint végül csütörtökön indult apadásnak, így kezdetét vette az elöntött utcák és lakóházak megtisztítása.

Az áradások az északi Maine államtól Virginiáig húzódó mintegy 1400 kilométeres szakaszon súlyos problémákat okoztak. Több százezer háztártásban napokig szünetelt az áramellátás, a hatóságokat rengeteg közúti balesethez riasztották.

Az ítéletidő országszerte már így is több emberéletet követelt, az előrejelzések szerint pedig pénteken várhatóan egy sarkvidéki hideget hozó légáramlat érheti el az ország északi és középső területeit.

A meteorológiai szolgálatok figyelmeztetnek, hogy a helyenként

akár -20 fok alá is süllyedő hőmérsékletet hozó szelek a Nagy-tavakból felszálló vízpárát hóviharok formájában szórják szét,

ami veszélyessé teszi a közlekedést. Több mint 40 millió lakos él a veszélyzónában, a hatóságok mindenkit arra kértek, hogy lehetőleg maradjon otthon.

Kapcsolódó tartalom

„A hét eleje óta újra és újra betemet minket a hó. Amint elkotorjuk, jön a következő adag, és holnapra ismét hóviharra adtak ki figyelmeztetést” – mondta egy iowai férfi.

Vannak azonban, akik örülnek a hidegnek. Kanada déli területeit már csütörtökön elérték a fagyos északi szelek. Bár a kanadai vezetés szintén a szélsőséges téli idő miatt adott ki figyelmeztetést, a vancouveri lakosok mégis az oroszlánfókákkal együtt élvezték a hóesést.

Kiemelt kép: Árvíz a Maine állambeli Portlandben 2024. január 10-én (Fotó: MTI/AP/Robert F. Bukaty)

Ajánljuk még