Időjárás

Kiadták a riasztást, lecsaphat a vihar és a jégeső

Lengyel miniszter: Varsó is részt vesz az Északi Áramlat ellen elkövetett merénylet vizsgálatában

Lengyelország együttműködik a szövetségesekkel az Északi Áramlat földgázvezetékek elleni szabotázs ügyében indított vizsgálatban – jelentette ki pénteken a lengyel titkosszolgálatokat felügyelő megbízott miniszter, cáfolva egy lapértesülést, amely szerint Lengyelország akadályozza a nyomozást.

Tomasz Siemoniak a Reuters hírügynökségnek adott interjújában elmondta, hogy az ország ügyészei információkat szolgáltattak az európai nyomozóknak, és kérésre több forrást tudnak a vizsgálathoz rendelni.

Kapcsolódó tartalom

Voltak találkozók a német és a lengyel ügyészek között az üggyel kapcsolatban, és semmilyen területen nem volt jele annak, hogy bárki elégedetlen lenne azokkal, akik ilyen ügyekkel foglalkoznak” – fogalmazott Siemoniak. Hozzátette: „abból, amit meg tudtam állapítani, nem volt olyan helyzet, amelyben az együttműködés hiánya vagy szándékos hiba történt volna bárki részéről”.

Az Oroszországot a Balti-tenger alatt Németországgal összekötő Északi Áramlat földgázvezetékeket 2022 szeptemberében robbantották fel.

A The Wall Street Journal című amerikai lap az ügyön dolgozó európai nyomozókra hivatkozva a hónap elején arról számolt be, hogy lengyel tisztviselők ellenálltak, és nem működtek együtt a vizsgálatban, továbbá nem hozták nyilvánosságra a potenciálisan kulcsfontosságú bizonyítékokat.

A nyomozásnak eddig nem sikerült megállapítania, hogy ki a felelős a gázvezeték felrobbantásáért.

Kapcsolódó tartalom

Tavaly egyes nyugati médiumok arról számoltak be, hogy egy ukrán csapat áll a szabotázs mögött. Ukrajna tagadja, hogy bármi köze lenne hozzá. Oroszország szerint az Egyesült Államok volt a felelős, amit Washington tagad.

A médiajelentések szerint a vezetéket egy mélytengeri búvárokat is magában foglaló csapat robbantotta fel, akik az Andromeda nevű, Dániában, Németországban és Lengyelországban is megálló jachton utaztak. A Németországban egy lengyel cégen keresztül bérelt hajón Németország, Dánia és Svédország vizsgálatai szerint robbanóanyag nyomai voltak, ugyanannak a robbanóanyagnak a nyomai, amelyet a víz alatti robbantások helyszínein találtak.

Lengyel ügyészek tavaly azt mondták, nem volt bizonyíték arra, hogy Lengyelországot a szabotázs központjaként használták volna.

Kapcsolódó tartalom

A múlt hónapban, hivatalba lépésének napján Donald Tusk, Lengyelország új miniszterelnöke menesztette mind a négy titkosszolgálat vezetőjét, köztük azokat is, akik részt vettek az Északi Áramlat gázvezetékek felrobbantásának vizsgálatában.

Ajánljuk még