Aktuális

Szentkirályi Alexandra a Fidesz–KDNP főpolgármester-jelöltje

„Könnyen polgárháborúba is fordulhat a mostani szituáció” – óriási ellenzéki tömegtüntetést tartanak Varsóban

Éhségsztrájkba kezdett a börtönben a volt lengyel belügyminiszter-helyettes is, miután a rendőrség az elnöki palotában kedd este letartóztatta a volt belügyminiszterrel együtt, aki már korábban bejelentette ugyanezt a szándékát. A két politikust közben Varsóból átszállították vidéki börtönökbe. A letartóztatások, valamint a Donald Tusk vezette új lengyel kormány intézkedései miatt óriási ellenzéki tömegtüntetést tartanak Varsóban.

Mariusz Kaminski volt lengyel belügyminiszter és Maciej Wasik volt belügyminiszter-helyettes képviselőtársai létrehozták a Politikai Foglyok Védelmi Bizottságát – számolt be róla szerdán belügyminisztérium politikai kabinetjének korábbi vezetője, Michal Proszynski. A bejelentéssel összefüggésben azt mondta, hogy teljesen egyedi, különleges és drámai helyzet állt elő Lengyelországban azzal, hogy 1989 után ismét politikai foglyokról kell beszélni, ez pedig Donald Tusk kormányának felelőssége – írja a wPolityce lengyel hírportál.

Kapcsolódó tartalom

Az ellenzéki Jog és Igazságosság párt szabadságvesztésre ítélt, de elnöki kegyelemben is részesített képviselőinek letartóztatása óriási felháborodást váltott ki Lengyelországban,

a politikusok és a lengyelek nagy része is a jogállamiság sárba tiprásáról beszélnek.

„Szerintem Donald Tusk a lengyelek megosztására törekszik. Nem tetszenek az új kormány intézkedései. Úgy látom, hogy egy puccshoz közeli állapotban vagyunk” – fogalmazott egy lengyel férfi.

Kapcsolódó tartalom

Andrzej Duda lengyel elnök szerdán azt mondta: „Megmosolyogtató, amikor azt mondják, hogy ez nem politikai ügy.” Majd hozzátette: „Amit az elmúlt napokban láttunk, az a lengyel alkotmány, a lengyel törvények hivalkodó megsértése.” Az államfő egyúttal nyugalomra szólított fel.

A nemrég hatalomra került baloldali miniszterelnök, aki azóta nyíltan megfenyegette Andrzej Duda lengyel elnököt – másképp értékelt. Donald Tusk azt mondta: „Őszintén szólva egy kettős uralom kiépítésére tett kísérlettel kell foglalkoznunk, ami a fő intézményeket is érinti. Ez nyilvánvaló szabotázs” – utalt ezzel a választások óta kialakult lengyel belpolitikai helyzetre.

Kapcsolódó tartalom

Mateusz Morawiecki volt miniszterelnök a közösségi oldalára feltöltött videóüzenetében arról beszélt, hogy innen

már csak egy lépés, hogy az emberek ajtaján is kopogtassanak a rendőrök.

„Kegyetlenül eltaposták a szabadságot, ma egyre inkább orwelli világot élünk” – fogalmazott a Jog és Igazságosság párti volt miniszterelnök.

Tömegtüntetést tartanak Varsóban,

amire készül a hatalom is. A Magyar Nemzet beszámolója szerint a lengyel közszolgálati média felszámolója úgy döntött, az alkalmazottak biztonságára hivatkozva, hogy lezárja a televízió épületét, mert aggódik a megmozdulás miatt. A parlamenti képviselők ellenőrzési jogát is korlátozzák, csak akkor léphetnek be a tv-székházba, ha előtte felveszik a kapcsolatot a vállalati hatóságokkal.

„Ezt úgy hívják, hogy

puccsszerű ledózerolása a jogállami intézményeknek”

– állapította meg ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász.

Kapcsolódó tartalom

A Brüsszel-párti Tusk-kormány intézkedései törvénytelen támadásként értékelhetők ifj. Lomnici Zoltán szerint. A Századvég jogi tanácsadója a Kossuth Rádióban azt mondta: a jelenlegi hatalom fűnyíróelv-szerűen támadja azokat a személyeket és intézményeket, akik az előző demokratikus rendszerhez kapcsolódnak.

„Nem kívánom lengyel barátainknak és testvéreinknek, hogy elharapódzon a helyzet, de

könnyen polgárháborúba is fordulhat a mostani szituáció”

– mutatott rá a Századvég jogi tanácsadója.

Kapcsolódó tartalom

Közben több portál is arról számolt be a brutális politikai tisztogatás kapcsán, hogy a V4NA nemzetközi hírügynökség levélben fordult az Európai Parlament és az Európai Bizottság elnökeihez, valamint Vera Jourová uniós biztoshoz. Ők azok, akik rendszeresen követelik a jogállamiságot azokban az országokban, amelyek kormányai nem hajtanak fejet Brüsszel előtt, most azonban mélyen hallgatnak a Lengyelországban zajló eseményekről.

Kiemelt kép: Tüntetők a rendőri intézkedés ellen tiltakoznak Mariusz Kaminski volt belügyminisztert és Maciej Wasik volt belügyminiszter-helyettest ábrázoló transzparensekkel a varsói elnöki palotánál 2024. január 9-én, órákkal az után, hogy a rendőrség letartóztatta és elvezette Kaminskit és Wasikot az elnöki palotából. Az ellenzéki Jog és Igazságosság (PiS) párt két képviselőjét a jelenlegi házelnök egy büntetőügyben hozott bírósági ítéletre hivatkozva megfosztotta mandátumától, ami Andrzej Duda államfő szerint jogellenes, mert a két politikust ő korábban elnöki kegyelemben részesítette (Fotó: MTI/EPA-PAP/Radek Pietruszka)

Ajánljuk még