Aktuális

Washington belvárosában több embert meglőtt egy fegyveres, a rendőrség bűnözési válságot emleget

Jelentősen nőhetnek az európai gázárak a húszik támadásai miatt

| Szerző: hirado.hu
A hajózási útvonalakon hosszú távon is lehetnek fennakadások, ami kihathat az európai földgázárakra, ráadásul az alacsony hőmérsékleti értékek a fűtési keresletet is növelik.

Két nap lejtmenet után drasztikusan felpattantak az európai földgázárak, mivel a Vörös-tengeren ismét labilissá vált a helyzet a kereskedelmi hajók elleni újabb támadások miatt.

Fennáll a veszélye annak is, hogy ezen a kulcsfontosságú hajózási útvonalon akár hosszabb ideig tartó fennakadások is kialakulhatnak

– írja a Világgazdaság.

Kapcsolódó tartalom

Az irányadó határidős jegyzések szerdán több mint 3 százalékkal emelkedtek közvetlenül azután, hogy a jemeni húszi lázadók az eddigi egyik legnagyobb rakéta- és dróntámadást hajtották végre a Vörös-tenger kereskedelmi hajózási útvonalai ellen, amely már az Egyesült Államok és Nagy-Britannia válaszlépését is kiváltotta.

Az európai gázpiacok jellemzően akkor is reagálnak a riasztó eseményekre, ha az üzemanyag-ellátást közvetlenül nem érintik a vörös-tengeri feszültségek. A Katarból érkező, cseppfolyósított földgázt (LNG) szállító hajók továbbra is a Szuezi-csatornán, a legrövidebb úton haladnak át Európába, míg a legtöbb szállítmányozó az Afrika körüli hosszabb utakat választotta, ami drágább és lassabb szállítást eredményezhet.

A lap rámutat, a Maxar Technologies előrejelzése szerint

Európában még legalább egy hétig az átlagosnál alacsonyabb hőmérsékleti értékek maradnak, ami a fűtési keresletet is növelheti.

A holland irányadó határidős európai gázár referenciaértéke 2,2 százalékkal, megawattóránként 31,33 euróra nőtt szerda délelőtt.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt kép: A cseppfolyósított földgázt szállító ADAM teherhajó halad a Szuezi-csatornában az egyiptomi Iszmáilijánál 2023. december 22-én (Fotó: MTI/EPA/Mohamed Hoszam)

Ajánljuk még