Baleset

Kigyulladt egy társasházi lakás Gyöngyösön, huszonnégy embernek kellett elhagynia otthonát

Marokkó képviselőjét választották meg az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának vezetésére

Marokkó irányíthatja az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának munkáját idén, miután a Genfben szerdán megtartott szavazáson megkapta a legtöbb szavazatot.

A titkos szavazás során a marokkói jelölt, Omar Zniber nagykövet 30 szavazatot kapott, míg dél-afrikai ellenfele, Mxolisi Nkosi nagykövet 17-et.

A szavazás előtt és annak eredménye miatt azonban parázs vita alakult ki Marokkó és Dél-Afrika között.

A voksolást megelőzően Nkosi a Reuters hírügynökségnek nyilatkozva kijelentette, hogy Marokkó „ellentéte annak, amit a tanács képvisel”, és közölte, hogy az ország megválasztása aláássa a testület hitelességét.

Válaszul Marokkó megvádolta Dél-Afrikát és néhány más afrikai államot, hogy aláássák a rangos, de leginkább szimbolikus tisztség betöltésére irányuló erőfeszítéseit.

„A királyság megválasztása, amelyet a világ számos országa támogatott, Algéria és Dél-Afrika erőfeszítéseinek ellenére is bizonyítja a bizalmat és a hitelességet, amelyet Marokkó külpolitikai cselekedetei tápláltak” – közölte a marokkói külügyminisztérium.

Kapcsolódó tartalom

Jogvédő csoportok szerint az új szerepnek arra kellene ösztönöznie Marokkót, hogy a legmagasabb szinten biztosítsa az emberi jogokat.

„Marokkónak mindenképpen tartózkodnia kell az ENSZ-szel együttműködő emberi jogi aktivisták megfélemlítésétől vagy az ellenük irányuló megtorlástól” – jelentette ki Tess McEvoy, az International Service for Human Rights nevű emberi jogi csoport New York-i irodájának társigazgatója.

Az Emberi Jogi Tanácsban helyet foglaló 47 állam képviselőjének feladata az emberi jogok védelme és a megsértésük elleni fellépés, illetve ezzel kapcsolatos ajánlások megfogalmazása. Tagjait az ENSZ Közgyűlésében három évre választják meg a világ különböző térségeiből, biztosítva a régiók arányos képviseletét. A tanács tagállamait egyszer lehet újraválasztani.

Az afrikai csoport 13 országgal, az ázsiai és csendes-óceáni csoport 13 országgal, a kelet-európai csoport 6 országgal, a latin-amerikai és karibi csoport 8 országgal, a nyugat-európai csoport pedig 7 országgal képviselteti magát. Magyarország 2010-2012, illetve 2017-2019 között volt a tagja.

Ajánljuk még