Aktuális

Szoboszlai: Nincsenek fájdalmaim, és szeretnék mihamarabb csúcsformába kerülni

Élő adásban rontottak rá fegyveresek a tévésekre, a földre kényszerítették őket, túszokat ejtettek

Csuklyás fegyveresek rontottak be kedden az ecuadori TC televízió stúdióiba adás közben, lövöldözést és sikolyokat is lehetett hallani, néhány dolgozót túszul ejtettek. A túszokat a rendőrség  később kiszabadította, a fegyvereseket pedig elfogták.

Daniel Noboa elnök az előző napon szükségállapotot hirdetett ki.

Az élő adásban látni lehetett, amint a stáb tagjai a TC quayaquili stúdióinak padlóján kuporogtak, miközben a fegyveresek a kamera előtt gesztikuláltak.

Azt is lehetett hallani, amint valaki felkiáltott: „a rendőrséget ne!” A rendőrség a közösségi médiában közölte, hogy kivezényelték a különleges egységeket.

Ecuadori rendőrök művelet közben a TC televíziós csatorna székházánál, ahol fegyveres, csuklyás férfiak hatoltak be és túszul ejtették a tévé munkatársait élő adás közben az ecuadori Guayaquilban, 2024. január 9-én. Az ecuadori különleges rendőri erők legalább tizenhárom embert tartóztattak le, miután behatoltak a TC televízió létesítményeibe (Fotó: EPA/Mauricio Torres)

Később Roberto Izurieta Cánova, az elnök hivatal vezetője közölte, a televízió túszul ejtett munkatársait a rendvédelmi erők kiszabadították. Az országos rendőrparancsnok pedig bejelentette, hogy a tévé épületébe behatoló valamennyi fegyverest elfogták.

Noboa az ország egyik leggazdagabb embere, aki novemberben lépett hivatalba, és a kábítószer-kereskedelem, valamint az utcai és a börtönökben dúló erőszak visszaszorítását ígérte.

Noboa hatvannapos szükségállapotot hirdetett ki hétfőn, felhatalmazva a katonaságot, hogy járőrözzön, egyebek mellett a börtönökben, és országos éjszakai kijárási tilalmat rendelt el.

Az egyik elkövetőt vezetik el a rendőrök (Fotó: EPA/Mauricio Torres)

Az intézkedés válasz volt a Choneros bűnszövetkezet vezetőjének, Adolfo Macíasnak a börtönből történt szökésére, ahol harmincnégy éves büntetését töltötte, valamint más, börtönökben történt incidensekre, amelyek során a fogva tartottak őröket ejtettek túszul.

A keddi eseményeket követően Alberto Otarola perui kormányfő még aznap bejelentette, hogy az Ecuadorban elharapódzó erőszak miatt biztonsági okokból különleges rendőri egységet vezényeltek az északi határhoz, amelynek mentén rendkívüli állapotot is bevezettek. Az intézkedés a perui hadsereg nem meghatározott számú katonájának bevetését vonja maga után – közölte a kormányfő.

A helyi média jelentése szerint a határ menti Tumbes régióban a rendőrök számát négyszázra emelték, míg a különleges műveleti egység mintegy 50 tagja már úton van az 1500 kilométeres határszakasz felé.

Kapcsolódó tartalom

Kiemelt kép: Ecuadori rendőrök művelet közben a TC televíziós csatorna székházánál, ahol fegyveres, csuklyás férfiak hatoltak be és túszul ejtették a tévé munkatársait élő adás közben az ecuadori Guayaquilban, 2024. január 9-én. Az ecuadori különleges rendőri erők legalább 13 embert letartóztattak, miután behatoltak a TC televízió létesítményeibe (Fotó: EPA/Maurício Torres)

Ajánljuk még