Aktuális

Földrengés rázta meg Montenegrót

A konfliktusok megelőzéséről tárgyaltak az USA és Kína katonai vezetői Washingtonban

Az Egyesült Államok és Kína kedden befejezte kétnapos katonai tárgyalásait Washingtonban – közölte a Pentagon. Ez volt a legutóbbi megbeszélés azóta, hogy a két ország megállapodott a katonai kapcsolatok újraindításáról.

Joe Biden amerikai elnök és Hszi Csin-ping kínai elnök tavaly év végén egyezett meg a katonai kapcsolatok felújításáról, melyeket Peking a képviselőház volt elnöke, Nancy Pelosi 2022. augusztusi tajvani látogatása után szakított meg.

A megbeszélések 17. fordulóján Michael Chase, az amerikai védelmi minisztérium Kínáért, Tajvanért és Mongóliáért felelős államtitkára találkozott Szung Jan-csao kínai vezérőrnaggyal, a kínai központi katonai bizottság nemzetközi együttműködésért felelős irodájának igazgatóhelyettesével – közölte a Pentagon.

Kapcsolódó tartalom

A tájékoztatás szerint „a két fél megvitatta az Egyesült Államok és a Kínai Népköztársaság védelmi kapcsolatait, és Chase kiemelte a katonai párbeszéd nyílt vonalai fenntartásának fontosságát annak érdekében, hogy a versengés ne fajuljon konfliktussá”.

A Pentagon tisztviselői szerint a két hadsereg közötti kommunikáció kulcsfontosságú annak megakadályozásában, hogy egy téves számítás konfliktusba torkolljon.

Kapcsolódó tartalom

A legmagasabb rangú amerikai katonatiszt, Charles Q. Brown tábornok, a vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke a múlt hónapban virtuális találkozót tartott kínai kollégájával, Liu Csen-li tábornokkal.

Kína kész egészséges és stabil katonai-katonai kapcsolatokat kialakítani az Egyesült Államokkal az egyenlőség és a tisztelet alapján – közölte a pekingi védelmi minisztérium

szerdán a találkozóra hivatkozva kiadott közleményében. Sürgette ugyanakkor az Egyesült Államokat, hogy csökkentse a katonai erők telepítését és a provokatív akciókat a Dél-kínai-tengeren, valamint állítsák le „bizonyos országok” ilyen akcióinak támogatását.

A kínai fél egyben arra kérte az Egyesült Államokat, hogy tartsa tiszteletben az egy Kína elvét, és hagyjon fel Tajvan felfegyverzésével, melyet Kína saját területének tekint. Mint hangsúlyozta, ebben a kérdésben soha nem köt kompromisszumot.

Kapcsolódó tartalom

Az Egyesült Államoknak teljes mértékben meg kell értenie a tengeri és a légi biztonsággal kapcsolatos kérdések gyökereit, szigorúan vissza kell fognia a frontvonalbeli erőit, és fel kell hagynia a (kérdések) felnagyításával” – áll a közleményben.

Amerikai tisztségviselők arra hívták fel a figyelmet, hogy még a katonai kommunikáció bizonyos mértékű helyreállítása mellett is időbe telhet, amíg a két fél között valóban működőképes párbeszéd alakul ki.

Ajánljuk még